Ex -Yu

Slovenija uvela oštre mjere za putnike iz rizičnih područja

Slovenija uvela oštre mjere za putnike iz rizičnih područja
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Slovenija uvela oštre mjere za putnika iz rizičnih područja
Tanjug

LJUBLJANA - Putnici koji stižu u Sloveniju iz područja zahvaćenih novom omikron varijantom virusa korona, a zbog koje je SZO izrazila zabrinutost, od danas će morati u obaveznu izolaciju (karantnin), odlučila je sinoć Vlada Slovenije.

Osim toga, zabranjen je ulazak u zemlju strancima bez boravišne dozvole koji dolaze u Sloveniju iz ugroženih područja, prenosi STA.

Spisak oblasti i zemalja sa novom varijantom B.1.1.529, koju je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) nazvala omikron soj, objavio je Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ).

Na tom spisku su trenutno Južna Afrika, Bocvana, Esvatini, Lesoto, Namibija i Zimbabve.

Prema novoj uredbi vlade u Ljubljani, desetodnevni karantin biće uveden za putnike koji su boravili u tim zemljama ili su ih prije ulaska u Sloveniju posjetili u prethodnih 14 dana, prenosi STA.

Karantin se ne može prevremeno prekinuti, a nakon 11 dana u karantinu obavezan je PCR test.

Ukoliko je test pozitivan, primjenjuje se isti protokol kao i za sve druge osobe koje su pozitivne na virus korona.

U saopštenju NIJZ nova omikron varijanta virusa korona koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi i za koju se smatra da je zaraznija od do sada poznatih sojeva, još nije detektovana u Sloveniji.

Pooštrene mjere uoči božićnih praznika

Vlada Slovenije unijela je nekoliko promjena sistem kovid restrikcija, uključujući uvođenje detaljnih pravila za božićne sajmove na otvorenom koji će morati da imaju posebne ulaze i izlaze.

Izmijenjenom uredbom, koju je Vlada usvojila kasno sinoć, predviđeno je i da se hrana i piće mogu služiti na otvorenim tezgama pod uslovom da je na ulazu jasno naznačeno koliko najviše gostiju može u isto vrijeme da bude u lokalu, prenosi STA.

Ostale odredbe u tom dijelu uredbe ostaju nepromijenjene, što znači da i dalje važe postojeća ograničenja u pogledu broja kupaca, kao i obaveze da se pokažu potvrde o vakcinaciji, testiranju ili preležanom kovidu.

Promjene dolaze nakon što su već otvoreni božićni sajmovi u nekim gradovima, uključujući Ljubljanu i Maribor.

Dok je prostor oko sajma u Mariboru već ograđen, to će morati da bude učinjeno i u Ljubljani, a nove mjere se primjenjuje od danas.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije