Ex -Yu

Smanjena kazna Tinu Šunjergi koji je iz osvete ubio roditelje

Smanjena kazna Tinu Šunjergi koji je iz osvete ubio roditelje
Foto: Facebook | Smanjena kazna Tinu Šunjergi koji je iz osvete ubio roditelje

ZAGREB - Vrhovni sud Hrvatske djelmično je prihvatio žalbu Tina Šunjerge (21) koji je ubio vlastite roditelje 2017. godine u Čistoj Velikoj te ga osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 35 godina.

Ranije je osuđen na 40 godina zatvora.

"Kod izricanja ove kazne Vrhovni je sud Republike Hrvatske vodio računa u svim olakotnim i otegotnim okolostima te ocijenio da izrečena jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora u prvostupanjskom postupku pretjerano naglašava retributivnu sastavnicu svrhe kažnjavanja. Kazna dugotrajnog zatvora na koju je Vrhovni sud Republike Hrvatske osudio optuženika primjerena je i osobnosti optuženika, specijalnoj prevenciji i njegovoj resocijalizaciji", javljaju s Vrhovnog suda, piše "Dnevnik".

Podsjetimo, Šunjerg je 25. marta 2017. godine, između 14:30 i 17 sati, ubio roditelje iz osvete jer su mu više godina prigovarali zbog loših ocjena u školi i konzumiranja raznih vrsta droge te mu nametali zabrane, a što je on doživljavao kao prikraćivanje njegovih sloboda.

On je tog dana iz sefa porodične kuće uzeo pištolj, a onda nazvao prijatelja i, lažući mu, pozvao ga da zajedno idu u Šibenik. Otišli su u polje gdje je bila Tinova majka Silvana koja ih je obojicu ukrcala u svoj citroen sakso.

Tin Šunjerga sjedio je na zadnjem sjedištu, odmah iza majke, te joj je oko 16:30 sati tokom vožnje uperio pištolj u glavu i ubio je.

Povlačenjem ručne kočnice zaustavio je automobil, a njegov prijatelj pobjegao je kad je vidio da je ovaj pucao na rođenu majku.

Šunjerga se s tijelom u vozilu odvezao kilometar od mjesta događaja gdje je ostavio automobil i beživotno tijelo majke, a onda se, u namjeri da ubije i oca, pješice vratio do porodične kuće u Čistoj Velikoj, gdje je oko 17 sati došao u garažu u kojoj je bio njegov otac, inače policijski službenik. Šunjerga je prvo u susjednoj prostoriji pustio vodu na česmi kako bi nečujno repetirao pištolj, a potom hicem iz pištolja ocu ispalio metak u predio potiljka glave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije