Ex -Yu

Smijeh prekinuo suđenje za pokušaj terorizma u Crnoj Gori

Smijeh prekinuo suđenje za pokušaj terorizma u Crnoj Gori
Foto: Ilustracija | Smijeh prekinuo suđenje za pokušaj terorizma u Crnoj Gori

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Suzana Mugoša prekinula je ročište u Višem sudu u Podgorici za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine zbog dobacivanja više advokata odbrane tokom svjedočenja Mirka Velimirovića.

Mugoša je nastavak suđenja zakazala za sutra u 9.00 časova. 

Tokom Velimirovićevog svjedočenja puštani su njegovi prisluškivani telefonski razgovori sa svjedokom saradnikom Sašom Sinđelićem, koji su kod optuženih i njihovih advokata često izazivali nevjericu i podsmijeh. 

Na jednom snimku moglo se čuti da se Velimirović i Sinđelić nadaju "da će crnogorski premijer Milo Đukanović shvatiti da je izgubio i da će mirno predati vlast", a u suprotnom se nudila nagrada za onog ko ga privede i uhapsi. 

U tom trenutku sudija Mugoša je prekinula preslušavanje razgovora i rekla da je čula odbranu kako se konstantno smije, te je zbog ozbiljnosti ove institucije i procesa prekinula postupak. 

Velimirović je tokom saslušanja tvrdio da je proteste na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra 2016. godine trebalo da organizuje opozicija "uz jake ljude sa strane". 

On je naveo da je bio zadužen za oružje za koje mu je Sinđelić dao 15.000 evra da ga kupi i prenese iz Zubinog Potoka u Crnu Goru da ga podijeli demonstrantima. 

Velimirović je rekao i da je znao za nasilan upad u Skupštinu Crne Gore, dodajući da mu je rečeno da, "ukoliko Đukanović ne preda vlast, treba ga uhapsiti". 

Današnjem suđenju prisustvovali su optuženi Bratislav Dikić, Srboljub Đorđević, Kristina Hristić, Brana Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Mihailo Čađenović, Andrija Mandić, Milan Knežević. 

Suđenju prisustvuju branioci optuženih, glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić i specijalni državni tužilac Saša Čađenović. 

Na prethodnom ročištu advokati odbrane iznijeli su mišljenje na iskaz svjedoka saradnika i potencirali da pravno nije moguće Saši Sinđeliću dodijeliti status svjedoka saradnika, te da je njegov iskaz paušalan i kontradiktoran. 

Advokati odbrane naveli su da je on u svom iskazu više puta slagao i da bi zbog toga trebalo da bude krivično gonjen. 

Komentar je imao i optuženi Bratislav Dikić, koji je rekao da je većina toga što je svjedok saradnik naveo istina, ali da on nije znao za kriminalni plan. Dikić je potvrdio da mu je Sinđelić pomenuo nasilan upad u Skupštinu Crne Gore. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije