Ex -Yu

Snijeg stigao u Hrvatsku

Snijeg stigao u Hrvatsku
Foto: istramet.hr | Snijeg stigao u Hrvatsku

ZAGREB - Najavljivana promjena vremena sinoć je stigla u Hrvatsku. U pojedinim dijelovima već pada snijeg, a tokom dana biće ga, osim u planinskim, i u ponekim nižim predjelima.

Gorski kotar, Pasjak, Sljeme već se bijele. Snijeg je tamo počeo padati rano ujutro, javlja N1.

Cijeli dan će biti pretežno oblačno uz kišu i snijeg, vjetrovito, u većini krajeva i osjetno svježije.

Mjestimično će biti obilne padavine, a na Jadranu su mogući pljuskovi s grmljavinom.

Na planinama će padati snijeg, a očekuje se stvaranje snježnog pokrivača, uz jak vjetar i snježnih nanosa. Malo snijega može pasti u nizinama srednje Hrvatske, a nošenog vjetrom mjestimičnom i na sjevernom Jadranu, podno Velebita i posebno Učke.

Duvaće umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u Dalmaciji jugo i južni, a na sjevernom Jadranu bura s olujnim i orkanskim udarima. Temperatura vazduha od 2 do 7, na Jadranu između 11 i 16 °C.

Crveni meteoalarm: Olujna i orkanska bura, obilna kiša i bujične poplave

Meteoalarm je za danas izdao niz upozorenja za razne dijelove Hrvatske osim istoka zemlje.

Žuta upozorenja meteoalarma izdana su za srednju i sjevernu Hrvatsku te za područje oko Splita. Narančasti meteoalarm izdan je za područje Like i Gorskog Kotara te za područje središnjeg i južnog Jadrana.

Ako je suditi prema meteoalarmu, najopasnije vrijeme sutra očekuje područje Istre i Kvarnera.

Tako se na području Istre očekuje olujna, a u drugom dijelu dana mjestimice i orkanska bura s najjačim udarima vjetra od 75 do 145 km/h. Za isto područja vrijedi i narančasto upozorenje zbog obilnih količina kiše koje bi mogle dovesti do bujičnih poplava. Količina padavina biće od 50 do 90 milimetara po metru kvadratnom.

Na području Kvarnera i Velebitskog kanala, za koje je takođe izdan crveni meteoalarm, očekuje se jak jugo koje će već u ranim jutarnjim satima okrenuti na jaku i olujnu buru. Najjači udari vjetra biće od 65-150 km/h.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije