Ex -Yu

Španac u Hrvatskoj mamio djecu u auto

Španac u Hrvatskoj mamio djecu u auto
Foto: Pixnio | Španac u Hrvatskoj mamio djecu u auto

PAZIN - ​"Otkazan je autobus. Ja ću vas odvesti kući, ja sam Uber", govorio je prije par dana muškarac na engleskom jeziku dok je mamio djecu na parkingu školskog autobusa u Trvižu u okolini Pazina.

Navodno mu je bila namjera da uđu u njegovo vozilo. Dio snalažljivih školaraca uspio ga je snimiti te su snimke pokazali roditeljima. Fotografije i video starijeg muškarca s bradom počele su se munjevito dijeliti po društvenim mrežama i grupama za dopisivanje kao upozorenje.

Kako se saznaje, riječ je o 56-godišnjem Špancu, koji je u Italiji unajmio rent-a-car vozilo. Policija i dalje rasvjetljava ovaj, za mnoge šokantan slučaj, koji je uzbunio istarsku javnost.

"Kriminalističko istraživanje i dalje je u toku. Imamo saznanja o kojem se čovjeku radi, ali dok se ne završi s kriminalističkim istraživanjem, više podataka ne možemo iznositi" rekao je kratko za "24sata" Alen Pačić iz PU Istarske.

Očevici kažu da su ga i dan ranije vidjeli na istom mjestu, ali i u bližoj okolini. Osim što je na snimcima zvao djecu u vozilo, mnogima je upao u fokus zbog svog neobičnog izgleda.

"Imao je nalakirane nokte" reklo je nekoliko djece iz okoline. Djevojčica koja ga je uspjela snimiti ima 12 godina. Za "RTL" je rekla da je osim nalakiranih noktiju imao i "strašnu bradu" te da je na kraju uspjela pobjeći napasniku. O svemu je obavijestila direktora tamošnje osnovne škole.

"Na trenutak se obratio djeci i radnicima, djelimično je pratio autobus i znamo da je bio u kontaktu s nekim mještanima. Viđen je u Pazinu na šetalištu ispred gimnazije i osnovne škole. Obavijestio sam policiju i rekli su mi da imaju informaciju i da već postupaju po ovom slučaju. Roditelj su takođe obaviješteni da pripaze" rekao je medijima direktor Osnovne škole u Pazinu, Ivan Štefanić.

S druge strane, nekolicina mještana Pazina kažu da je muškarac "u očaju" pozivao ljude u vozilo. Navodno mu na meti nisu bila samo djecu već i odrasli, jer navodno nije imao novca kod sebe. Pretpostavljaju da je nudeći prevoz možda želio zaraditi.

Neslužbeno "24Sata" saznaju da je unajmljeno vozilo već vraćeno u Italiju, a policija moli pomoć svih ljudi kako bi što prije rasvijetlila ovaj slučaj.

"Pozivamo građane ako primjete muškarca čije se fotografije i snimke dijele putem društvenih mreža, da o tome obavijeste policiju na broj 192, kako bi se s njim mogao obaviti razgovor. Takođe pozivamo roditelje da razgovaraju s djecom i da ih savjetuju da budu oprezni u komunikaciji s nepoznatim ljudima, da ne vjeruju neznancima, ne primaju od njih poklone niti s njima igdje odlaze bez znanja roditelja" apeluje policija.

Zahvalili su svim građanima na prijavama, ali i medijima koji odgovorno ukazuju na sumnjivo ponašanje. Kažu kako je najbitnije zaštititi djecu kako ne bi postali žrtve. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije