Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Kadrija Veseljija

Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Kadrija Veseljija
Foto: Facebook | Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Kadrija Veseljija
Srna

BEOGRAD - Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtjevu da jedan od optuženih vođa terorističke OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, jer postoji rizik od bjekstva, budući da bi mogao biti osuđen na doživotni zatvor.

"Veselji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u 40 pritvorskih jedinica, uključujući ubistva i mučenje. Za zločine podnete u optužnici protiv Veseljija postoji moguća kazna doživotnog zatvora", navodi se, između ostalog, u odgovoru Tužilaštva dostavljenom Specijalnom sudu.

Kako se ističe, ova perspektiva stvara stalni rizik od bjekstva, koji se može povećati nakon što Veselji bude saznao cijelu listu dokaza protiv njega.

Odgovor Tužilaštva je dostavljen 15. januara, nakon što je privremeno oslobađanje Veseljija zatražio njegov advokat Ben Emerson.

Glavni tužilac i njegov tim posebnu važnost pridaju tome što je Veselji "jedan od najiskusnijih obavještajnih oficira na Kosovu, bivši šef obavještajnih službi OVK i kosovske obavještajne službe (ŠIK)".

"Kada se ovo kombinuje sa njegovim statusom javne ličnosti, van je rasprave da Veselji ima tehničko znanje i mrežu da izbjegne pravdu", naveo je glavni tužilac Džek Smit u odgovoru Specijalnom sudu.

Tužilaštvo tvrdi da će Veselji ometati vođenje krivičnog postupka, uključujući uticaj na svjedoke, žrtve ili saučesnike, prenosi RTS.

Četvorica članova Glavnog štaba terorističke OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi optuženi su po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Sva četvorica nalaze se na jednoj optužnici. Na teret im je stavljen niz ratnih zločina među kojima i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca katolika, političkih protivnika i protivnika terorističke OVK.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije