Ex -Yu

Splitski "istoričar" tvrdi da su Srbi izvršili genocid u NDH

Splitski "istoričar" tvrdi da su Srbi izvršili genocid u NDH
Foto: maxportal.hr | Splitski "istoričar" tvrdi da su Srbi izvršili genocid u NDH
Tanjug

BEOGRAD - U nizu skandaloznih djela objavljenih u Hrvatskoj u kojima se minimizuju srpske žrtve, a opravdava i rehabilituje ustaštvo, splitski "istoričar" Stjepan Lozo u knjizi "Ideologija i propaganda velikosrpskoga genocida nad Hrvatskom" tvrdi da su tokom Drugog svjetskog rata Srbi počinili zločine u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), prenose "Večernje novosti".

Navodi se da se toj knjizi nalazi autorova tvrdnja da je "potpuna izmišljotina da su Srbi u ljeto 1941. godine pobijeni u Gospiću, Glini, Grahovu, Korenici i Gračacu", da je "to to kleveta Srpske pravoslavne crkve (SPC)", kao i da su "nedužne ustaše bile žrtve srpske agresije 1941. godine".

"Oklevetali su Hrvate za genocid nad Srbima preventivnom propagandom, sa predumišljajem, već u junu 1941. godine, a onda počeli genocid nad Hrvatima", piše Lozo.

Kao primjer "nastranosti i dijaboličnosti takve propagande SPC" ovaj "istoričar" navodi "slučaj iz kotara Lapac, pri čemu SPC kleveće Hrvate da su istrijebili Srbe, dok je istina suprotna - Srbi su gotovo potpuno istrijebili Hrvate".

"U junu 1941. počinje srpska pobuna u NDH, a u istočnoj Hercegovini masovno stradaju nedužni Hrvati", piše Lozo i tvrdi da su "prvi genocidni zločin uopšte na prostoru NDH" počinili Srbi u Avtovcu.

On je do ovih tvrdnji došao "nakon 15 godina istraživanja".

"Novosti" navode i da će se 30. novembra u Sisku održati skup koji organizuju "Hrvatski studij" i Hrvatsko katoličko sveučilište na kojem će se govoriti o "laži da je u tom gradu postojao koncentracioni logor za djecu".

NDH

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije