Ex -Yu

Spomenik Tesli se nakon 28 godina vraća u Gospić

Spomenik Tesli se nakon 28 godina vraća u Gospić
Foto: Wikipedia/Ilustracija | Spomenik Tesli se nakon 28 godina vraća u Gospić

GOSPIĆ - Nakon 28 godina, do ljeta ove godine u Gospić će biti ponovo postavljen spomenik Nikoli Tesli, a kako je potvrđeno iz kabineta gradonačelnika Karla Starčevića, nova projektna dokumentacija je završena za trg na kojem će se nalaziti skulptura ovom svjetski priznatom naučniku.

Na taj način su demantovane medijske spekulacije da će spomenik Nikoli Tesli biti postavljen u Rijeci, u okviru Evropske prestonice kulture.

Iz kabineta gradonačelnika Starčevića su za hrvatski portal Novosti rekli da je odluku da se spomenik postavi ispred Kulturno-informativnog centra donijelo Gradsko vijeće u tadašnjem sastavu još 2014.

"Grad Gospić od 2017. godine radi na svim nivoima kako bi taj spomenik bio postavljen tamo gdje je tadašnje Gradsko vijeće i odlučilo. Sredstva u budžetu za 2020. godinu su obezbijeđena. Projektna dokumentacija je gotova, a u toeku je priprema postupka javne nabavke za izvođenje radova", navodi se u saopštenju iz kabineta gradonačelnika.

Razlog zbog kojeg spomenik nije ranije postavljen jest izmjena prvog projekta, objašnjavaju, jer su u saradnji sa strukom ocijenili da raniji projekt nije rješenje i ne ogovara ličkom podneblju.

"Čekali smo novu projektnu dokumentaciju koja je sada potpuna. Projekt je lijepo osmišljen, biće minimalistički uređen, dobro osvjetljen trg sa zelenim površinama i vjerujemo da će Teslin spomenik tamo naći svoj mir. Ako sve bude teklo po planu, vjerujemo da će do ljeta spomenik biti postavljen", kažu iz kabineta.

Spomenik Nikoli Tesli će u Gospić biti vraćen 28 godina nakon što je miniran u proteklom ratu.

U međuvremenu Hrvatska je proglasila 10. jul Danom Nikole Tesle, svjetskog naučnika "srpskog roda i hrvatske domovine".

Spomenik Tesli u Gospiću miniran je 16. februara 1992.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije