Ex -Yu

Spriječeno krijumčarenje rimskog novca

Spriječeno krijumčarenje rimskog novca
Foto: Carina Republike Srbije | Spriječeno krijumčarenje rimskog novca

BEOGRAD - Carinici su na prelazu Batrovci, u saradnji s policijom, spriječili krijumčarenje šest antikvitetnih novčića iz rimskog perioda, saopštila je danas Uprava carine.

Pokušaj krijumčarenja antikvitetnog novca otkriven je u subotu, u večernjim satima kada je na izlaz graničnog prelaza pristigao automobil opel astra smederevskih registarskih oznaka za čijim je volanom bio Požarevljanin (27).

On je putovao u društvu 35-godišnjaka iz Smedereva koji je ujedno i vlasnik vozila.

Tokom pregleda vozača, u novčaniku koji mu se nalazio u pantalonama, pronađena su dva novčića iz rimskog perioda, a kod saputnika su otkrivena još četiri, u novčaniku u jakni koju je imao na sebi.

Na osnovu onoga što su putnici rekli, riječ je o četiri srebrnjaka i dva novčića od bronze iz 1, 2. i 3. vijeka, na kojima je sa prednje strane vidljiva glava imperatora iz profila, a sa zadnje su ilustracije ratnika sa kopljem ili ljudske figure sa terazijama u ruci.

Predmeti će biti upućeni na vještačenje, kako bi se potvrdila njihova autentičnost, kao i porijeklo i razdoblje iz kod potiču, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije