Ex -Yu

Sputnjik: Tri kandidata za nasljednika Jia, među njima Džonatan Mur

Sputnjik: Tri kandidata za nasljednika Jia, među njima Džonatan Mur
Foto: Ilustracija | Sputnjik: Tri kandidata za nasljednika Jia, među njima Džonatan Mur

VAŠINGTON - Američki predsjednik ima tri opcije o kojima razmišlja da zamijene Brajana Hojt Jija na funkciji koju je obavljao na Balkanu, a među njima su dva bivša američka ambasadora, sa Kosova i iz Bosne i Hercegovine, dok je treći lični Trampov favorit.

Donald Tramp, američki predsjednik, trebalo bi u naredne dvije nedjelje da objelodani ko će zamijeniti Brajana Hojta Jija na funkciji koju je obavljao kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Balkan. Trenutno ga na toj funkciji zamjenjuje Metju Plamer, američki veteran u diplomatiji i dobar poznavalac prilika na Balkanu, ujedno i veliki zaštitnik Brajana Hojta Jija, piše "Sputnjik" pozivajući se na neimenovane izvore.

Ti izvori tvrde da je ovo pitanje toliko bitno za albanske i bošnjačke lobiste u američkom Kongresu, da se na ljude koji imaju uticaj na Trampa vrši neviđen pritisak. Kako trenutno stvari stoje, Trampu su predložene tri osobe za ovu funkciju.

Prva je bivši ambasador Amerike na Kosovu iz perioda Klintonove administracije Kristofer Del.

"Za njega iz petnih žila lobiraju albanski lobisti i pobornici spoljne politike koju je vodio Bil Klinton na Balkanu. Ako se ove spekulacije ostvare, Del, osim što bi imao veliki politički uticaj kad je riječ o rješavanju kosovskog pitanja, navodno, ima i lične interese, jer, kako se spekuliše, u tijesnim i poslovnim vezama je sa američkom korporacijom koja učestvuje u gradnji puta od Tirane do administrativne linije na Merdaru. Američka firma koja učestvuje, pored Turske, u ovoj izgradnji ima 15 odsto od ukupne vrijednosti posla, a ugovoreni iznos je, kako se tvrdi, veći od 620 miliona evra", piše "Sputnjik".

"Ova opcija što se tiče Srbije je ista, ako ne i gora od Jija, s obzirom da je Del neko ko je već ovdje boravio i upoznat je sa činjenicama, ali i sa ljudima", navodi neimenovani izvor.

Druga opcija, koja je u stvari po rečima tog izvora lični Trampov prijedlog, jeste mladi anonimni diplomata bez iskustva i navodno nema nikakve dodirne tačke sa ovim dijelom svijeta.

"Samo mali krug ljudi oko Trampa zna ko je u pitanju. Navodno je u pitanju mlada osoba koja se istakla u Trampovoj kampanji i za koga predsjednik SAD smatra da će dosljedno sprovoditi njegovu spoljnu politiku, pošto je Balkanu potrebno novo lice u skladu sa novom spoljnom politikom koju Tramp preferira", navodi sagovornik pomenutog portala, uz napomenu da bi ovo mogao da bude mač sa dvije oštrice, s obzirom na zapetljane prilike u regionu.

Kao treća opcija pominje se ime bivšeg ambasadora OEBS-a u BiH Džonatana Mura.    

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije