Ex -Yu

Srbi sa sjevera Kosova zbog Mustafe prekinuli saradnju sa Kforom

Srbi sa sjevera Kosova zbog Mustafe prekinuli saradnju sa Kforom
Srbi sa sjevera Kosova zbog Mustafe prekinuli saradnju sa Kforom

KOSOVSKA MITROVICA - Politički predstavnici Srba sa sjevera Kosova do daljeg prekidaju komunikaciju i saradnju sa Kforom, saopšteno je večeras iz kabineta gradonačelnika Sjeverne Mitrovice Gorana Rakića.

Politički predstavnici Srba sa sjevera Kosova i Metohije najoštrije osuđuju instrumentalizaciju Kfora, koji je danas obavljao ulogu političkog pokrovitelja Ise Mustafe prilikom nenajavljenog boravka na sjeveru pokrajine, i do daljeg prekidaju komunikaciju i saradnju sa Kforom, stoji u saopštenju.

Ova poseta dogodila se protivno volji žitelja sjevera Kosova i Metohije, i na nju ne gledamo kao na demonstraciju sile Ise Mustafe, jer da je zaista silan ne bi mu trebala međunarodna oružana pratnja, već kao na provokativni vojno-politički manevar Kfora, čija je namjera narušavanje procesa normalizacije i izazivanje straha i nespokojstva među Srbima sjeverno od Ibra, dodaje se.

U saopštenju precizraju predstavnici Srba iz opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić Kfor je ovime prešao tanku liniju koja dijeli mirotvorce od okupatora, jer umjesto da služi potrebama stabilizacije prilika na Kosovu i Metohiji danas je bio faktor destabilizacije.

Stavivši se na stranu politike, Kfor je narušio svoj kredibilitet kod srpskog naroda na sjeveru pokrajine, stoji u saopštenju.

Srpskom narodu na sjeveru Kosova i Metohije ne može se oružjem nametati politička realnost, i grdno se vara svako ko misli da zastrašivanjem može da nas natjera da bespogovorno prelazimo preko jednoumlja i političkog nasilja, koji su i doveli do zamrzavanja učešća srpskih političkih predstavka u kovovskim institucijama, navodi se na kraju.

Kosovski premijer Isa Mustafa prisustvovao je danas na sjeveru Kosova ceremoniji otvaranja mosta na rijeci Bistrici iako su Srbi blokirali magistralni put Priština - Raška u mjestu Rudare u opštini Zvečan.

Mustafa je uz još neke predstavnike Vlade Kosova i Kosovskih bezbjednosnih snaga do sjevera Kosova stigao alternativnim putnim pravcem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije