Ex -Yu

Srbija će plaćati kredite Kosova do 2041. godine

Srbija će plaćati kredite Kosova do 2041. godine
Foto: N.N. | Srbija će plaćati kredite Kosova do 2041. godine
Tanjug

BEOGRAD - Srbija je dosad otplatila 750 miliona evra kredita Kosova a po osnovu glavnice ostalo je još 198 miliona evra koje će Beograd vraćati do 2041. godine.

Naime, zaduženja KiM potiču iz perioda izmedju 70-tih i 90-tih godina 20. vijeka, a novac se koristio za izgradnju puteva i željezenice, za projekte u oblasti energetike, elektroprivrede, rudarstva, vodoprivrede i poljoprivrede, a njih ne otplaćuje tzv. država Kosovo već se oni servisiraju iz kase u Beograd, što će potrajati još 22 godine.

Srbija je, naime, preuzela da otplaćuje obaveze po osnovu javnog spoljnog duga Kosova i Metohije prema inostranim povjeriocima, poslije reprograma od 2002. do 2009. godine, i u tom momentu ovo zaduženje iznosilo je 930,81 miliona evra, pišu "Večernje novosti".

U tu sumu su ulazili dugovi prema Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj od 433,31 miliona evra, povjeriocima Pariskog kluba - 296,56 miliona evra, Londonskom klubu povjerilaca - 168,90 miliona evra, Kuvajtu 17,99 miliona evra, Banci za razvoj Savjeta Evrope 5,79 miliona evra...

Najveći dužnici su između ostalog rudarski kombinat Trepča, Elektroprivreda Kosova, Ibar, Termoelektrana, Energetika i gasifikacija, Feronikl.

Na ovaj korak Beograd se odlučio jer je KiM po Ustavu dio Srbije.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

Буба

Шта је ово лебац вам се огадио,луди луди Срби

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije