Ex -Yu

Srbija nabavila kineske dronove ubice, niko u regionu ih nema

Srbija nabavila kineske dronove ubice, niko u regionu ih nema
Foto: Wikipedia | Srbija nabavila kineske dronove ubice, niko u regionu ih nema

Vojska Srbije uskoro će, prvi put u istoriji, u svom sastavu imati šest naoružanih izviđačko-borbenih dronova!

Kako "Informer" saznaje, Srbija je od Kine nabavila dva sistema sa šest bespilotnih letjelica tipa CH-92A, koji u Srbiju stižu u prvom kvartalu ove godine.

Riječ je o moćnim bespilotnim letelicama o kojima se na Zapadu mnogo ne zna, s obzirom da su novijeg datuma. Vojska Srbije nikada nešto slično nije imala u svom sastavu, a postaće prva zemlja u regionu koja raspolaže ovakvom tehnikom. Kineski dron-bombarderi CH-92A mogu da se koriste za prikupljanje obavještajnih podataka, izviđanje danju i noću, otkrivanje neprijateljskih pozicija. Oni takođe mogu da upravljaju artiljerijskom vatrom, prate i gađaju pokretne ciljeve na zemlji i da dejstvuju duboko u neprijateljskoj teritoriji.

Ime dobili po dugi

Prema riječima sagovornika "Informera", borbeni dronovi CH-92A mogu da nose dvije vođene rakete vazduh-zemlja značajne razorne moći i da lete na visini od preko 5.000 metara, dok im je akcioni radijus 150 kilometara. Proizvodi ih kineska kompanija "Aerospace Long March International (ALIT)", a razvijene su u 701. istraživačkom institutu. Njihova oznaka CH potiče od kineskih reči Caj hong, u prevodu "duga". Uporedo sa nabavljanjem ovih letjelica radiće se i transfer kineske tehnologije na domaću letelicu 'pegaz'.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović ističe da je ova nabavka od izuzetnog značaja za Ratno vazduhoplovstvo i čitavu Vojsku Srbije.

"Ceo projekat nabavke izviđačko-borbenih bespilotnih letelica CH-92A i transfer tehnologije je od ogromnog značaja pre svega za Ratno vazduhoplovstvo jer se dobijaju sposobnosti koje do sada nismo imali. Tu mislim pre svega na noćno osmatranje i precizno merenje koordinata ciljeva bez izlaganja sopstvenog ljudstva rizicima protivničke vatre, zatim gađanje laserski vođenim projektilima statičkih i pokretnih ciljeva... Značajno se povećava i sposobnost naše artiljerije jer se dobija sredstvo za upravljanje vrlo dalekometnom artiljerijskom vatrom u dubini protivnika. Sve ove karakteristike bitna su karika naših daljih planova za opremanje Vojske Srbije, što artiljerije što vazduhoplovstva, novom generacijom vođene municije kojom će se dalje značajno podići naše sposobnosti", objašnjava Miloradović.

On dodaje da se pored ove nabavke istovremeno vrši i transfer tehnologije kojim će se završiti razvoj i uspostaviti proizvodnja naših izviđačko-borbenih letelica tipa 'pegaz', koja je sličnih karakteristika.

"Bitno je napomenuti da između ova dva sistema postoji visok nivo kompatibilnosti jer se skoro svi podsistemi kojima je opremljen CH-92A ugrađuju i u 'pegaz'. Planirano je da 'pegaz' bude samo izviđačka letelica, ali sada radimo na tome da dobije i značajne borbene sposobnosti", navodi Miloradović.

Značajno na mnogo nivoa

Urednik vazduhoplovnog portala "Tango siks" Petar Vojinović kaže da je riječ o značajnoj nabavci iz više aspekata.

"Značaj nabavke kineskih bespilotnih letelica prvenstveno treba posmatrati u sklopu prenosa tehnologija koje će ubrzati uvođenje u operativnu upotrebu našeg originalnog projekta 'pegaz'. Zastoj u njenom razvoju se tako prevazilazi i za neko vreme RV i PVO imaće dve vrste bespilotnih letelica: CH-92A koje će služiti za izviđanje i borbenu upotrebu i 'pegaz' koji će biti osposobljen za borbenu upotrebu, ali će najverovatnije ostati u primarnoj ulozi izviđača", napominje Vojinović.

Karakteristike borbenog drona

* Dron CH 92A nosi dve rakete tipa FT 8C

* Domet raketa FT 8C i 8D je do 6 kilometara

* Riječ je o poluaktivno laserski vođenim raketama vazduh-zemlja

* Maksimalna poletna masa drona je 380 kilograma

* Akcioni radijus drona je do 150 kilometara

* Može da leti na visini od 5.000 metara

* Proizvod kompanije "Aerospace Long March International"

* Posjeduje optoelektronsku opremu (kamere - dnevna, noćna i termovizijska) 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije