Ex -Yu

Srbija poslala Hagu dodatnu garanciju za liječenje Hadžića

Srbija poslala Hagu dodatnu garanciju za liječenje Hadžića
Srbija poslala Hagu dodatnu garanciju za liječenje Hadžića

BEOGRAD - Srbija je dala dodatnu garanciju za haškog optuženika Gorana Hadžića kako bi ga sud u Hagu pustio na privremenu slobodu radi liječenja hemoterapijom, potvrdio je u srijedu beogradskim medijima Hadžićev advokat Zoran Živanović.

Dodatna garancija za Gorana Hadžića Međunarodni sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije zatražio je prošle sedmice.

Hag je zatražio i potvrdu s imenom doktora koji će se o Hadžiću brinuti tokom liječenja kao i popis neophodnih lijekova te izjavu ko će snositi troškove liječenja.

Hadžić je u dva navrata tražio hitno privremeno puštanje na slobodu radi liječenja jer mu je dijagnostifikovan rak koji ne može da biti operisan.

U drugom zahtjevu 18. februara Hadžić je tražio da bude pušten na tri sedmice kako bi 26. februara počeo hemoterapiju, a u prethodnom zahtjevu za privremeno puštanje na slobodu za liječenje je tražio najmanje 12 ili više sedmica.

U zahtjevu stoji da je bolest u konačnoj fazi i da pacijent u takvom stanju prosječno preživi 17 mjeseci, a njih 65 do 75 posto umre u roku od dvije godine od postavljanja dijagnoze.

Večernje novosti navode da su doktori Hadžiću odredili šestomjesečnu hemoterapiju, a u maju bi trebao ići na magnetnu rezonancu.

Hadžićeva obrana tvrdi kako on tokom hemoterapije neće biti u stanju mjesecima prisustvovati suđenju.

Hadžić je, kao bivši predsjednik  Republike Srpske Krajine, optužen za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije