Ex -Yu

Srbija postala članica IPBES-a

Srbija postala članica IPBES-a
Foto: Ilustracija | Srbija postala članica IPBES-a

BEOGRAD - Srbija je postala je 137. članica Međuvladine naučno-političke platforme o biodiverzitetu i uslugama ekosisistema (IPBES - Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services), saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije.

Ova odluka objavljena je na internet stranici https://ipbes.net/serbia-137th-ipbes-member.

Na prijedlog Ministarstva zaštite životne sredine, Vlada Srbije utvrdila je Osnovu za pristupanje Srbije ovoj platformi.

Cilj Platforme je, navodi se u saopštenju, da ojača povezivanje nauke i politike u oblasti biološke raznovrsnosti i usluga ekosistema radi očuvanja i održivog korišćenja biološke raznovrsnosti, dugoročnog ljudskog blagostanja i održivog razvoja, kroz sticanje novih znanja, tematske procjene stanja biodiverziteta, podršku sprovođenju politika u oblasti biodiverziteta i izgradnju kapaciteta.

"Jedna od glavnih uloga Platforme je globalna procena stanja biodiverziteta, ekosistema i usluga koje pružaju društvu, kao i izrada posebnih tematskih i regionalnih procena, uz jačanje uloge nauke i struke u procesu donošenja odluka na nivou globalnih politika zaštite biodiverziteta", ističe ovo ministarstvo.

Platforma pomaže državama članicama da ubrzaju napredak u ispunjavanju ključnih međunarodnih obaveza koje proističu iz Ciljeva održivog razvoja, globalnih Aiči ciljeva Strateškog plana za biodiverzitet 2011-2020 UN Konvencije o biološkoj raznovrsnosti i Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije