Ex -Yu

Srbija potvrdila sporazum o vazdušnom saobraćaju sa BiH i Crnom Gorom

Srbija potvrdila sporazum o vazdušnom saobraćaju sa BiH i Crnom Gorom
Foto: Pixabay/Ilustracija | Srbija potvrdila sporazum o vazdušnom saobraćaju sa BiH i Crnom Gorom

BEOGRAD - Skupština Srbije potvrdila je više međunarodnih sporazuma, među kojima Zakon o potvrđivanju Sporazuma o prenosu nadležnosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju između Savjeta ministara BiH, Vlade Srbije i Vlade Crne Gore.

Cilj ovog sporazuma je da omogući bezbjedno obavljanje međunarodnih letačkih operacija preko zajedničkih državnih granica u interesu korisnika vazdušnog prostora i njihovih putnika i da unaprijedi odnose u vazdušnom saobraćaju između zemalja ugovornih strana.

Među ciljevima je pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju u skladu s propisima Jedinstvenog evropskog neba, iako Srbija, BiH i Crna Gora još nisu članice EU.

Zaključivanje ovog sporazuma koji se tiče prenosa nadležnosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju (ATS) ne dovodi u pitanje načelo da svaka zemlja ima potpuni i isključivi suverenitet nad vazdušnim prostorom iznad svoje teritorije, niti mogućnost države da ostvaruje nadležnosti u pogledu bezbjednosti i odbrane sopstvenog vazdušnog prostora.

Pružalac usluga u vazdušnoj plovidbi u Srbiji i Crnoj Gori je Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), a za BiH Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije