Ex -Yu

Srbija povećava kapacitete za testiranje na virus korona

Srbija povećava kapacitete za testiranje na virus korona
Foto: Ilustracija | Srbija povećava kapacitete za testiranje na virus korona

BEOGRAD - Srbija će povećati kapacitete za testiranje na virus korona, a 27 privatnih laboratorija koje su dobile dozvolu za pi-si-ar (PCR) testove čekaju određene sertifikate da bi počele da rade, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Berislav Vekić.

Vekić je naveo da će se nove laboratorije, u institutima i različitim ustanovama, osposobljavati za PCR testiranje, te da se planira njihovo otvaranje u četiri grada.

"Ići ćemo u pravcu osposobljavanja novih laboratorija, povećanja kapaciteta, a planiramo otvaranje novih laboratorija u Šapcu, Zaječaru, Užicu i Kruševcu", rekao je Vekić za RTS.

Kada je riječ o uključivanju privatnih laboratorija, on je naveo da ih je više od 30 konkurisalo za serološka testiranja, a da je 27 dobilo dozvolu za rad.

"U toku je obilazak terena za sve laboratorije koje su aplicirale za dobijanje dozvole za PCR testiranje", dodao je Vekić.

On očekuje da zdravstveni inspektori saopšte podatke o tome koje će privatne laboratorije dobiti sertifikat da rade i PCR testiranja.

U Srbiji je do juče u 15.00 časova na virus korona testirano više od 750.000 lica.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije