Ex -Yu

Srbija sprema novo domaće oklopno vozilo

Srbija sprema novo domaće oklopno vozilo
Foto: Balkanska bezbednosna mreža | Srbija sprema novo domaće oklopno vozilo

U fabrici FAP u Priboju u izradi je funkcionalni model novog domaćeg borbenog vozila koje po odlikama može da se svrsta u lake oklopne transpotere koji se u savremenoj terminologiji nazivaju MRAP vozila.

Kako piše portal Balkanska bezbednosna mreža, riječ je o transportnom vozilu velikih dimenzija čija balistička zaštita daje šanse posadi i ukrcanim vojnicima da prežive nailazak na minu ili dejstva iz zasjede, uključujući ručne raketne bacače (MRAP - Mine resistant ambush protected).

Domaći projekat po uzoru na svjetska rješenja biće izrađen na šasiji standardnog vojnog terenskog vozila a za te potrebe izabran je FAP 2228, formule 6x6 i nosivosti šest tona.

Taj kamion je takođe jedna od novina u naoružanju Vojske Srbije.

Njegov razvoj završen je 2013. godine kada je prototip predat na završne provjere i dvije godine kasnije potpisan je akt o usvajanju u naoružanje. Nulta serija predata je VS 2018. godine.

Taj portal navodi da je predviđeno da novo vozilo bude zaštićeno čeličnim pločama koje mogu da obezbijede prevoz ukrcanog odjeljenja, u skladu sa karakteristikama MRAP vozila.

"Ta skraćenica je postala oznaka posebne kategorije borbenih vozila nastalih u SAD 2007. kada su za potrebe snaga angažovanih u ratu protiv terorizma u Avganistanu i Iraku naručena efikasna rkešenja koja su trebala da povećaju šanse za preživljavanje vojnika u patrolama i zaštiti konvoja, baza i naseljaâ ¦ Na bazi terenskih vozila i komercijalnih kamiona projektovane su od SAD do Turske i Rusije desetine modela vozila MRAP", dodaje se.

Portal podsejća da se u Srbiji u kategoriju MRAP vozila može svrstati prvi model Lazara 1 iz 2008. godine, koji nije ušao u naoružanje ali koji je poslužio kao osnova za aktuelni model koji polako stiže do jedinica VS.

"Lazar 3 sada ulazi u naoružanje pješadijskih bataljona VS, ali za sada je izrađeno samo šest vozila 2016. koja su u 41. bataljonu i uskoro se očekuje sljedećih šest vozila za 21. bataljon. Samo 12 vozila ekvivalent su jedne čete, a VS ima osam pešadijskih bataljona sa po tri čete. Čak ako se preoružanje predviđa samo za prioritetne jedinice razmeštene na jugu Srbije dinamika proizvodnje Lazara 3 veoma je niska",  ocijenjuje se u tekstu Balkanske bezbednosne mreže.

Dodaje se da su upravo vreme potrebno za izradu i cijena možda neki od razloga zbog koga se razvoj domaćeg borbenog vozila sada vraća nazad na MRAP, koji može da se za manje para proizvede u većoj količini u saradnji klastera koji čine FAP, proizvođač šasije FAP 2228 i finalista i Zastava - Tervo zadužena za izradu balističkih ploča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije