Ex -Yu

Srbija spremna da zatvori granicu u slučaju najezde migranata?

Srbija spremna da zatvori granicu u slučaju najezde migranata?
Foto: Tanjug/AP | Srbija spremna da zatvori granicu u slučaju najeude migranata?

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao je nalog vojsci, policiji i Bezbjednosno-informativnoj agenciji da gotovo hermetički zatvore granicu prema Sjevernoj Makedoniji, ukoliko bi došlo do najezde migranata koji već danima sa turske strane pokušavaju da uđu u Grčku, potvrđeno je "Blicu" u vrhu vlasti.

Vučić se na to odlučio preventivno, vodeći računa o nacionalnoj bezbjednosti, ali je siguran da će Srbija, bude li potrebe, umjeti da zaštiti svoju teritoriju.

Više od 130.000 migranata u ovom trenutku ide ka granici Turske i Grčke, a Srbija će, ukoliko bude potrebe, umjeti da zaštiti svoje granice i teritoriju od migranata i u tome će se voditi isključivo interesima nacionalne bezbjednosti i sigurnosti, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je istakao da srpske službe dobijaju sve važne informacije i da će donositi odluke u skladu sa situacijom.

"Ako bude potrebe da zaštitimo i sačuvamo granice, to ćemo uraditi na efikasan način. Ovog puta neću da čekam odgovore od EU, već ćemo se ponašati apsolutno i isključivo u interesu naše bezbednosti i sigurnosti. Građani ne treba da budu zabrinuti jer Srbija ima dovoljno kapaciteta i snage da se zaštiti", rekao je Vučić i dodao:

"Mi ćemo gledati i kako reaguje EU. Uvek smo pokazivali solidarnost prema svima koji su izbegli iz ratnih područja i ne želimo ni prema kome da se odnosimo kao prema neljudima, ali ćemo umeti da sačuvamo i bezbednost i sigurnost građana Srbije. Srbija neće dozvoliti da bude parking za migrante. Ako neko pomisli da Srbija treba to da postane, pokazaćemo da se to neće dogoditi i na rezolutan, jasan, nedvosmislen način naši državni organi neće dozvoliti ulaz u Srbiju onim licima za koje smatramo da bi mogla da ugroze sigurnost i bezbednost zemlje", rekao je Vučić.

On je kazao da je bilo problema sa migrantima u Srbiji, ali i naglasio da nasilja ima uglavnom među samim migrantima, dok su napadi na domicilno stanovništvo rijetki, te da je više napada na imovinu.

"Zaveli smo red u Šidu, u Beogradu su oni koji su fizički napadali srpske državljane privedeni pravdi i snosiće teške posledice za napade. Ali ima 1.000 puta više takvih napada od Srba nego od migranata i zato ne prihvatam fašističke teorije koje kruže među određenim političarima i građanima. Naša obaveza je da pokažemo solidarnost, ali ljudi u Srbiji ne moraju da brinu, umećemo da zaštitimo granice", rekao je Vučić.

Istovremeno, premijerka Ana Brnabić najavila je sjednicu Vlade o migrantskoj krizi.

(Blic.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije