Ex -Yu

"Srbija zasad ne planira pooštravanje mjera na granicama"

"Srbija zasad ne planira pooštravanje mjera na granicama"
Foto: Tanjug | "Srbija zasad ne planira pooštravanje mjera na granicama"

BEOGRAD - Pooštravanje mjera kontrole na graničnim prelazima u Srbiji zasad nije u planu, kaže granični sanitarni inspektor Raša Milanov i dodaje da se od početka epidemije virusa korona na graničnim prelazima primjenjuju adekvatne mjere kontrole.

On je za Tanjug naveo da se srpskim i stranim državljanima po ulasku u Srbiju uručuje zdravstveno upozorenje u kome su, na srpskom i engleskom jeziku, date instrukcije kako da se ponašaju u slučaju da imaju neke od simptoma virusa korona i navedene adrese i brojevi telefona Zavoda za javno zdravlje i Instituta za javno zdravlje u Srbiji gdje bi ta lica mogla da se jave, ukoliko imaju bilo kakve tegobe.

To, podsjeća Milanov, ne važi za državljane Crne Gore kojima je, ukoliko iz Crne Gore dolaze u Srbiju, određena obavezna mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana, na osnovu procjene trenutne epidemiološke situacije u regionu.

Milanov navodi da pooštravanje mjera kontrole na graničnim prelazima zasad nije u planu i dodaje da se zdravstveni pregledi putnika na granicama vrše samo po potrebi, odnosno ukoliko putnik pokazuje simptome virusa korona.

U tom slučaju, pojasnio je, granični sanitarni inspektor zajedno s epidmiologom iz najbližeg Zavoda ili Instituta za javno zdravlje koje gravitira tom graničnom prelazu, obavlja razgovor s takvim putnikom i na osnovu njegovog zdravstvenog stanja donosi se odluka o daljem postupanju.

"Ukoliko putnik pokazuje simptome karakteristične za COVID-19 svakako će, po preporuci epidemiologa, dobiti rešenje od graničnog sanitarnog inspektora da se javi nadležnoj ustanovi u mestu boravka radi daljeg lečenja ili bi bio neposredno upućen u ustanovu za izolaciju i lečenje", pojasnio je Milanov.

Naveo je da se o zaraženima koji dolaze u Srbiju unaprijed mogu dobiti podaci od srpskog diplomatskog predstavništva u zemlji iz koje putnik dolazi, zatim zdravstvenih institucija te zemlje, ali i od samih putnika.

"Sami građani mogu da najave dolazak i kažu da imaju simptome radi dobijanja informacije kako da se ponašaju", dodao je Milanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije