Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Srbija zatražila izručenje Čabe Dera

Srbija zatražila izručenje Čabe Dera
Foto: Ilustracija | Srbija zatražila izručenje Čabe Dera
Tanjug

BEOGRAD - Ministarstvo pravde Srbije proslijedilo je Češkoj molbu za izručenje Čabe Dera, osumnjičenog za hladnokrvno ubistvo Nebojše Miloševića na Banovom Brdu 5. januara.

U Ministrstvu pravde su za "Tanjug" precizirali da je molba proslijeđena krajem prošle sedmice, uz prateću dokaznu dokumentaciju prevedenu na engleski.

Der je uhapšen 1. marta u Pragu, a za njim je Srbija u januaru raspisala potjernicu zbog sumnje da je direktni izvršilac ubistva Miloševića.

Za njim su još tri države raspisale potjernice, takođe zbog sumnje da je počinio ubistva na njihovim teritorijama.

Zato će prije odluke čeških vlasti kome će izručiti Dera, biti održan multilateralni sastanak predstavnika država koje ga traže.

Sastanak će biti održan u Hagu, u Holandiji, a pored predstavnika Srbije, na njemu će učestvovati predstavnici Mađarske, Holandije i Španije, kao i Češke na čijoj je teritoriji uhapšen.

Der je u Pragu uhapšen sa lažnim dokumentima, oružjem i opremom za maskiranje, a češko pravosuđe mora da opredijeli kojoj će državi da ga izruči.

Koliko je poznato, ima srpsko i mađarsko državljanstvo.

Češko pravosuđe će morati da razmotri kojem će od četiri zahtjeva za izručenje izaći u susret.

Pored ostalih uslova trebalo bi da cijeni njegovo državljanstvo, težinu krivičnih djela za koja je tražen i dokaze koje mu svaka od država dostavi.

Ubistvo Miloševića zabilježeno je kamerom sa okolne zgrade, a na snimku se vidi kako zastaje automobil iz kojeg izlazi muškarac u bijeloj jakni, izvlači pištolj iz torbe i puca u njega, potom ulazi u vozilo i beži u nepoznatom pravcu.

Der je osumnjičen kao direktni izvršilac ubistva Miloševića, a njegov saučesnik u tom djelu je, kako se sumnja, Alen Cigler zvani Mačka, koji je uhapšen u januaru i nalazi se u pritvoru.

Der i Cigler se sumnjiče za krivično djelo teško ubistvo na podmukao način u saizvršilaštvu.

Mediji pišu da je Čaba Der plaćeni ubica koji je prije oko godinu dana izašao iz zatvora gdje je robijao zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.

Cigler je uhapšen u Subotici, a sumnja se da je on vozio automobil punto kojim se Čaba dovezao do mjesta zločina. Vozilo je pronađeno u Beogradu.

On je u oktobru prošle godine izašao sa višegodišnje robije i tri mjeseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije