Ex -Yu

"Sreća da nije ljeto, vrtlog u Inđiji bi postao tornado"

"Sreća da nije ljeto, vrtlog u Inđiji bi postao tornado"
Foto: N.N. | "Sreća da nije ljeto, vrtlog u Inđiji bi postao tornado"

BEOGRAD - Tokom popodneva, Inđiju je zahvatilo nevrijeme praćeno jakim vjetrom. Vjetar je zbog kružnog oblika podsjetio na tornado, ali meteorolozi navode da je u pitanju bila "pijavica".

Snažan vjetar, koji je bio u obliku vrtloga, podigao je prašinu i lišće u Inđiji.

Meteorolog Nedeljko Todorović navodi da su ovakvi vrtlozi posljedica nestabilnosti atmosfere i da se obično javljaju u ljetnim mjesecima.

Kako se zaštititi od vrtloga

Nedeljko Todorović ljudima koji se nađu u blizini vrtloga preporučuje da, ako su u mogućnosti, budu blizu čvrstog objekta. Ukoliko se nalaze negdje na otvorenom, trebalo bi da legnu na zemlju i da budu bliže i čvršće priljubljeni uz nju.

Ako nevrijeme zadesi ljude koji su u automobilu, Todorović preporučuje da se zaustavi automobil i da se ljudi sklone pod neku nadstrešnicu ili objekat.

"Leti su prepoznatljivi po dizanju prašine, lišća, smeća. Sličan vrtlog malih razmera se dogodio i danas u Inđiji", rekao je Todorović za RTS.

Nedeljko Todorović je istakao da je sreća što nije ljeto, zato što bi tada najvjerovatnije bilo tornada.

"Taj vrtlog je predznak mogućnosti stvaranja tornada, tj. vrtloga velikih dimenzija za naše podneblje, koji se kod nas nazivaju tromba ili 'pijavica'. Da je bilo letnjo vreme, najverovatnije bi došlo do stvaranja tornada", naveo je Nedeljko Todorović.

Dodaje da su ovi vrtlozi opasni, iako su kratkotrajni.

"Nisu velikih dimenzija, ali kružno kretanje vazduha može da dostigne i do 100 kilometara na čas. Tamo gde se zadese mogu da naprave štetu. Mogu da obore krov, polome krov, ogradu, pa čak i da zanesu i prevrnu auto", napomenuo je Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije