Ex -Yu

Srpkinji u Kini šef javio: Ostani kod kuće za svoje dobro

Srpkinji u Kini šef javio: Ostani kod kuće za svoje dobro
Foto: Tanjug/AP | Srpkinji u Kini šef javio: Ostani kod kuće za svoje dobro

Novi koronavirus koji se pojavio u kineskom gradu Vuhanu, odakle se kasnije proširio i na druge dijelove zemlje, izazvao je paniku širom svijeta, a kako i ne bi, kada je do sada od ovog virusa umrlo 25 ljudi, a skoro 600 je zaraženo.

Kako bi se spriječilo širenje ovog opasnog virusa koji se prenosi sa čovjeka na čovjeka, a koji kod onih sa oslabljenim imunitetom, starijih i djece, može da prouzrokuje upalu pluća ili bronhitis, kinesko ministarstvo transporta obustavilo je sav autobuski i trajektni saobraćaj za grad Vuhan.

Strah postoji i u kineskoj provinciji Šandong, u gradu Đinan, gdje su vrtići zatvoreni, a na građane je apelovano da ne izlaze iz kuća i ne putuju bez preke potrebe.

O tome za portal Telegraf.rs priča Srpkinja J.S. (27) koja već nekoliko godina živi u Kini.

Njihova sagovornica, koja inače radi u vrtiću, navodi da je od svog šefa dobila poruku u kojoj joj je rečeno da zbog virusa koji trenutno vlada u Kini, ne izlazi iz kuće.

"'Za svoje dobro, ostani kod kuće". Poruku te sadržine sam dobila od svog šefa. Radim u vrtiću koji je vladin, i koji je zatvoren kada se virus pojavio. Direktor vrtića je javio da je ustanova zatvorena i da će nam blagovremeno javiti kada ćemo nastaviti sa radom. Sada smo i dalje na raspustu", priča Srpkinja.

Kada je do njih stigla zabrinjavajuća vijest da Kinom hara koronavirus, J.S. priča da joj u tim trenucima nije bilo svejedno.

"U jednom trenutku sam se uplašila. Pomislila sam: 'Šta sad da radim'. Ali znajući da strah ubija i privlači, trudim se da ne potiskujem, ali da budem oprezna i nadam se da će sve biti okej",  navodi ona.

Srpkinja kaže i da je primjetila da ljudi u Đinanu ovih dana nose zaštitne maske i u tržnom centru, što, kako objašnjava, ranije nije bio slučaj.

"Prije su svi nosili maske samo napolju, to je ovde normalno zbog zagađenosti vazduha. Ali, otkad se pojavio virus, maske ne skidamo nigde, ni kad smo u zatvorenom prostoru kako bismo se zaštiti. Ja masku nosim svugde, čak i kad idem do prodavnice koja je u samoj zgradi gde živim. Mada, nije da ni uz maske čovek može skroz da se zaštiti", kaže.

Ona dodaje da su građani savjetovani da ne putuju zato što su željezničke stanice i aerodromi najriskantniji.

"I da hoću sad da dođem kući, u Srbiju, to bi tek bilo rizično",  priča J.S.

Inače, trenutno se u Kini proslavlja Kineska nova godina. Procjenjuje se da će poslije završetka ove manifestacije, situacija biti još ozbiljnija, a prema mišljenju epidemiologa Zorana Radovanovića, takozvana vuhanska bolest mogla bi poslije toga da dođe i u Srbiju..

Ono što posebno zabrinjava jeste podatak da je jedan pacijent koji je dobio koronavirus zarazio čak 14 zdravstvenih radnika. Kasnije su stigle potvrde o tome da virus mutira.

Ono što je takođe olakšavajuće jeste da slanjem pošiljaka iz Kine ne postoji bojazan od prenošenja virusa. On može da preživi nekoliko sati, ne i nekoliko dana ili nedjelja, koliko je potrebno robi sa AliEkspresa da dospje do Srbije.

Osnovni simptomi koji mogu da ukažu na koronavirus su povišena temperatura, malaksalost i otežano disanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije