Ex -Yu

Srušen spomenik najpoznatijem srpskom pjesniku sa Kosova i Metohije

Srušen spomenik najpoznatijem srpskom pjesniku sa Kosova i Metohije
Srušen spomenik najpoznatijem srpskom pjesniku sa Kosova i Metohije

PRIZREN - Spomenik najpoznatijem srpskom pjesniku sa Kosova i Metohije Lazaru Vučkoviću srušen je u Gornjem Selu kod Prizrena, a njegova bista je odnesena.

Lazarev brat Slobodan Vučković rekao je da je jutros, kada je otišao da zapali svijeću, primijetio da je sve iščupano i odneseno, prenosi KIM radio.

"Video sam prekjuče da je spomenik čitav, a danas je porušen. Javio sam policiji i oni su me pitali da li sumnjam u nekog. Rekao sam da ne mogu da sumnjam ni u koga iz sela. Rekli su da će doći danas, da uzmu otiske, međutim niko od njih se nije pojavio", ispričao je Vučković.

Književnik i novinar Živojin Rakočević kaže da taj spomenik niko nije dirao ni 1999. godine, ni u martovskom pogromu 2004. godine.

"Ovo je jasna i strašna poruka za Božić porodici Vučković i svima nama. Podsećam da je nekoliko kilometara dalje pre 10 dana u Drajčićima u Sredačkoj župi počelo rušenje srpske škole, stare 109 godina. Očigledno je da je neko odlučio da zabrani povratak u Sredačku župu", rekao je Rakočević.

Portparol policije za region Prizrena Hazir Beriša rekao je da je uviđaj izvršen i da za rušenje spomenika nema osumnjičenih, ali da se sumnja da je bista odnesena zbog materijala od kojeg je ona napravljena.

Na Kosovu i Metohiji održavaju se "Književni susreti Lazar Vučković", jedna od najpoznatijih književnih manifestacija u bivšoj Jugoslaviji.

Pjesnik Lazar Vučković stradao je 1966. godine zajedno sa pjesnikom Branom Šćepanovićem na Ohridskom jezeru. Radio je kao novinar prištinskog "Jedinstva".
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije