Ex -Yu

Šta Dačić podrazumijeva pod terminom "razgraničenje"?

Šta Dačić podrazumijeva pod terminom "razgraničenje"?
Foto: Tanjug | Šta Dačić podrazumijeva pod terminom "razgraničenje"?

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je gostujući na Radio-televiziji Vojvodine govorio o tome šta podrazumijeva pod idejom “razgraničenja“.

On je istakao da je to ideja da u sastavu Srbije ostane ne samo sjever Kosova već i drugi dijelovi pokrajine naseljeni Srbima koji se mogu teritorijalno vezati za centralnu Srbiju.

Dačić je kazao da suština ideje o razgraničenju nije samo pitanje određenih teritorija već i kako je rekao, aranžmana o kojima tek treba da se razgovara, poput onih u vezi sa statusom Srpske pravoslavne crkve ili imovinom države Srbije na Kosovu i Metohiji.

"Ne vidim bezbolniji i racionalniji predlog od tog o razgraničenju, niti znam šta je drugo realno uraditi u ovom trenutku. O priznanju Kosova sigurno nećemo da pričamo", kazao je ministar.

On je ocijenio da je stav međunarodne zajednice da nema promjena granica na Balkanu "licemjeran" jer je kako je rekao, međunarodna zajednica "prva narušila granice i teritorijalni integritet Srbije".

"Predstavnici međunarodne zajednice su stalno govorili da treba da se postigne neki sporazum, a kada je neko izneo neki predlog, usledila je salva osuda. Oni su prvi narušili granice i teritorijalni integritet Srbije, a sad su se setili da to ne može dalje tako", kazao je Dačić.

Ministar je ocijenio i da bi u slučaju održavanja zamrznutog konflikta moglo doći do oružanog napada na sjever Kosova, ali i do zamrzavanja evropskog puta Srbije.

"Kada govorimo o zamrznutom konfliktu na duge staze, može doći do oružanog napada na sever Kosova. U toj situaciji država će se naći u poziciji da donese odluku da li će ući u sukob ili će to ostaviti po strani kao u vreme Knina, ali naš ulazak u sukob podrazumeva sukob sa KFOR-om, što veoma komplikuje poziciju Srbije", rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije