Ex -Yu

Šta bi Vučić mogao danas da pita Palmera i Lajčaka?

Šta bi Vučić mogao danas da pita Palmera i Lajčaka?
Foto: Tanjug arhiva | Šta bi Vučić mogao danas da pita Palmera i Lajčaka?

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas popodne sa specijalnim predstavnikom SAD za Balkan Metju Palmerom i izvjestiocem EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, koji u Beograd dolazi nakon dvodnevne posjete Prištini i razgovora sa tamošnjim zvaničnicima, što će u znatnoj mjeri odrediti i sam tok razgovora, ali i pitanja na koje će vjerovatno predsjednik Vučić pokušati da dobije odgovore od svojih sagovornika.

Naime, poruke koje su se čule iz Prištine tokom i poslije ove posjete, prije svega Palmerove o očekivanjima SAD da se dijalog okonča međusobnim priznanjem, prilično blagom porukom da se sporazum o ZSO mora ispoštovati, ali i poruke njegovog glavnog sagovornika, kosovskog premijera Aljbina Kurtija da on u Brisel ne ide na nastavak dijaloga već započinje novo poglavlje dijaloga, ne ulivaju nadu u konstruktivnost najavljenog susreta u Briselu, čija je organizacija i napredak bio, kako je najavljeno, glavni cilj dolaska Palmera i Lajčaka u Prištinu i Beograd.

Primjetna je gotovo ogoljena naklonost i razumijevanje Palmera prema Kurtiju, pa tako specijalni predstavnik SAD za Balkan po završetku posjete ističe da su on i Lajčak željeli da naglase istaknu značaj konstruktivnog angažovanja Prištine u procesu dijaloga, kao i da rade na punoj normalizaciji odnosa sa Beogradom da bi se otvorila vrata evropskoj budućnosti građanima Kosova.

"Ovaj proces dijaloga vode same strane Kosovo i Srbija uz pomoć EU i snažnu podršku SAD. Mislim da je dobra poruka za Kosovo i Srbiju ako vide da ja i Lajčak rame uz rame podržavamo ovaj proces. Rok za dijalog ne postoji, ali što je proces dijaloga duži, to će biti teži. SAD žele da sporazum koji će biti zaključen uz uzajamno priznavanje", rekao je Palmer u Prištini.

Lajčak je nakon posjete Prištine, a uoči posjete Beogradu rekao da je određen datum za sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija i da će ga šef diplomatije EU Žozep Borelj uskoro objaviti i poručio da je dijalog uz posredovanje EU "jedini način da se Srbija i Kosovo pridruže Evropskoj uniji".

S druge strane predsjednik Srbije Aleksandar Vučić konkretno upozorava da se na Srbiju vrše sve veći pritisci, ali da iz dijaloga Beograda i Prištine država gleda da izvuče najviše za Srbiju i svoj narod.

"Ali SAD i zapadne sile traže da Srbija prizna Kosovo ovako ili onako. Više čak i ne traže da to bude uvijeno u nekoj formi, već dirketno, uz pominjanje međusobnog priznanja", rekao je Vučić i naglasio da situacija nije laka ni lijepa, i da niko ne dolazi s kolačima i jabukama, ni sa jednom lepom ponudom za Srbiju.

"Teško dani za zemlju, ali ne žalim se. Prošli smo mnogo teških dana, spremni smo ponovo", poručio je Vučić sugerišući tako šta će biti njegov odgovor na moguće ultimatume.

O svemu tome biće vjerovatno riječi i na sastanku sa Palmerom i Lajčakom na kome će možda biti dat i odgovor - treba li Kurti uopšte da dolazi u Brisel, s obzirom da je stav predsjednika da ukoliko premijer privremenih institucija u Prištini ne želi da primijeni odluku o Zajednici srpskih opština ne treba ni da dolazi u Brisel.

Vučić bi sa Palmerom i Lajčakom trebalo da se sastane danas u 17 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije