Ex -Yu

Šta će biti sa vozilima na Kosovu koja zadrže srpske tablice

Šta će biti sa vozilima na Kosovu koja zadrže srpske tablice
Foto: Tanjug | Šta će biti sa vozilima na Kosovu koja zadrže srpske tablice

Produžen je rok za zamjenu registarskih tablica koje izdaje MUP Srbije sa oznakama gradova na Kosovu i Metohiji - Prištine, Kosovske Mitrovice, Gnjilana, Prizrena, Peći i Uroševca - za RKS tablice koje izdaju privremene institucije u Prištini.

Umjesto do sutra, preregistracija je produžena do 15. decembra, odlučeno je kasno popodne. U međuvremenu, građani sa sjevera uzimaju RKS tablice kako bi mogli da se kreću i da bi izbjegli kažnjavanje.

Privremene instutucije u Prištini objašanjavaju da je razlog pomjeranja datuma veliki broj zahtjeva za registraciju vozila na RKS tablice.

"Sada sam morao da pređem na RKS, jer nisam mogao da funkcionišem drugačije. Istekla registracija. Ovde da funkcionišem nisam mogao, morao sam", kaže jedan od vozača za RTS.

"U ovom trenutku vozim na RKS jer sam pre četiri, četiri i po godine kad je već bio zahtev, odnosno bio predlog Srpske liste da se registruje na KS statusno neutralne, tada sam registrovao, uz sve pobune u porodici i okruženju", kaže drugi vozač.

Ima i onih koji na pitanje da li su preregistovali svoj automobil odgovaraju riječima: "Ni mrtav, nikada. Nikada."

Šta kad odluka stupi na snagu

Zahtjev za produžetak roka prethodno je direkcija kosovske policije za region Sever tražila od kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova. Pozitivan odgovor, kažu, ne mijenja situaciju na terenu nakon što odluka stupi na snagu.

"Kad vidimo kola sa KM tablicama, kod nas se to vodi kao neregistrovan auto koji ne treba da bude u saobraćaju. To praktično znači - šta ćemo da radimo - damo tiket od 150 evra, uzimamo tablice, dokumente i vozač treba automobil da ukloni iz saobraćaja, da odveze kući. Ako vidimo drugi put - onda oduzimamo, konfiskujemo", rekao je Veton Eljšani, zamjenik komandira kosovske policije regiona Sever.

Iako preciznih podataka nema, kosovska policija procjenjuje da je do sada gotovo 4.000 vozila preregistrovano na RKS tablice.

Prema ranije dostupnim podacima, najmanje još toliko automobila i dalje ima srpske oznake.

"Protiv tih automobila možemo da očekujemo neke mere - dakle ili zahteve da se plaća dodatno osiguranje, ili da ne može da bude na teritoriji Kosova duže od tri meseca ili neke slične pritiske na te automobile treba očekivati jer generalno svaka osoba koja ima kosovska dokumenta bi trebalo da vozi na kosovske tablice", kaže Milica Andrić Rakić iz NVO Nova društvena inicijativa iz Kosovske Mitrovice, prenosi RTS.

Pitanje ukidanja KM tablica na sjeveru Kosova i Metohije prije više od dvije godine pokrenuo je Aljbin Kurti.

Uslijedile su brojne krize - barikade, smjena direktora policije za region Sever, napuštanje kosovskih institucija.

Zabilježno je i nekoliko slučajeva paljenja automobila koji su srpske zamijenili RKS tablicama.

Za razliku od sjevera, južno od Ibra srpske tablice nisu u opticaju duže od decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije