Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Šta o "Panciru" kažu Stejt department, EU i NATO

Šta o "Panciru" kažu Stejt department, EU i NATO
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije | Šta o panciru kažu Stejt department EU i NATO
Tanjug

BRISEL, VAŠINGTON - Svoje mišljenje o tome što je Srbija nabavila ruski raketni sistem "Pancir-S1E" dali su američki Stejt department, Evropska unija i NATO.

Stejt department pozvao je danas sve saveznike i partnere da odustanu od transakcija sa Rusijom koje bi mogle da dovedu do uvođenja sankcija po Zakonu o suprostavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA).

"U razgovoru sa visokim vladinim zvaničnicima više puta smo izrazili zabrinutost zbog kupovine ruske vojne opreme od strane Srbije, uključujući i kupovinu sistema Pancir", naveo je portparol Stejt departmenta za Glas Amerike.

Iz Evropske unije saopšteno je da je za napredak na putu evrointegracija, "potrebno da Srbija usaglasi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije, u skladu sa pregovaračkim okvirom".

"Vlada Srbije je integraciju u Evropsku uniju označila kao strateški prioritet države. Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela", saopštio je Peter Stano, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost EU Žozepa Borelja.

NATO alijansa saopštila je da su nabavke u oblasti odbrane nacionalna odluka i da Srbija ima pravo izbora.

"Srbija ima pravo da slobodno bira svoje političke i bezbednosne aranžmane. NATO i Srbija su bliski partneri i mi smo posvećeni jačanju našeg partnerstva sa Srbijom, uz puno poštovanje njene politike neutralnosti", navodi NATO za Radio Slobodna Evropa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije