Ex -Yu

Šta piše u prijedlogu za rekonstrukciju Vlade Crne Gore

Šta piše u prijedlogu za rekonstrukciju Vlade Crne Gore
Foto: wikipedia.org | Šta piše u prijedlogu za rekonstrukciju Vlade Crne Gore

PODGORICA - Građanski pokret URA objavio je na Twitteru prijedlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore.

Inicijativu su potpisali poslanici koalicije "Crno na bijelo" i Socijalističke narodne partije (SNP).

Premijer Dritan Abazović rekao je da su oni u dobrom duhu došli do pisane inicijative koju je potpisalo devet poslanika kluba SNP-a i Kluba Crno na bijelo.

"Ovim smo napravili korak više. Ostaje da vidimo da li ima volje da se proširi broj potpsinika, i to je legitimno", rekao je Abazović, prenose mediji.

Dodao je da će inicijativa biti proslijeđena svima osim potpisnicima današnje inicijative.

"Svima će biti poslijeđeno, i BS, jer oni nisu pokretači inicijative. Ovdje samo ne računamo na one koji su potpisnici današnje inicijative. Za sada je jasno da jedna partija iz redova manjina koja želi da učestvuje", kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, rekonstrukcija podrazumijeva rekonstrukciju 43. Vlade, a pad znači novu vladu, pojasnioje je  Abazović.

Sadržaj inicijative prenosimo u cjelosti:

"Cijeneći politički moment u kojem se Crna Gora nalazi, kao i želju dolje potpisanih poslanika da se nastavi sa evropskim integracijama, borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, ekonomskim reformama i ukupnom stabilizacijom društveno političkih prilika iskazujemo spremnost za rekonstrukciju Vlade Crne Gore na sljedećim političkim principima:

1.Vlada i parlamentarna većina dodatno će osnažiti borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala na svim nivoima;

2. Vlada i skupštinska većina sprovešće izbornu reformu i obaviti sve pripreme za vanredne parlamentarne izbore u što kraćem roku;

3. Vlada će intenzivirati ekonomske reforme u cilju unapređenja životnog standarda stanovništva i svoj politički fokus usmjeriti dominatno ka socio-ekonomskim temama;

4 Zajednički pristup rješavanju pitanja izbora Sudskog savjeta, članova Ustavnog suda i Vrhovnog državnog tužioca i oko ovih pitanja pokrenuti intenzivni dijalog sa parlamentanom opozicijom u cilju stvaranja što šireg konsensuza;

5. Vlada ostaje maksimalno posvećena očuvanju spoljnopolitičkog kursa, evropskim integracijama, regionalnoj saradnji kao i potpunoj usklađenosti spoljne politike sa spoljnom politikom Evropske unije, uz poštovanje svih međunarodno preuzetih obaveza i ugovora;

6. Vlada i parlamentarna većina izražavaju spremnost da stave moratorijum na sva identitetska pitanja koje dijele društvo ili oko kojih u ovom trenutku nije moguće postići širi društveni konsenzus, zaključno sa parlamentarnim izborima.

Rekonstrukcija Vlade podrazumijevala bi poziv na participaciju svih političkih subjekata u Skupštini Crne Gore, osim podnosilaca inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi o kojoj se glasa 19. avgusta 2022. godine. Konfiguracija Vlade, odnosno zastupljenost političkih opcija, uz obavezno učešće političkih predstavnika manjinskih naroda, biće dogovorena na načelima demokratskih principa, uz puno poštovanje političkih subjekata i iskazane volje građana na izborima 30. avgusta 2020. godine.

Potpisnici ovog sporazuma su saglasni da sve eventualne korekcije ostvare dogovorom u skladu sa potrebom političkog trenutka i specifičnostima funkcionisanja Vlade.

Razgovori o rekonstruciji Vlade Crne Gore počeli bi odmah po završetku sjednice Skupštine Crne Gore 19. avgusta 2022. godine."

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije