Ex -Yu

Šta piše u tajnim američkim papirima oko F-16 za Hrvate

Šta piše u tajnim američkim papirima oko F-16 za Hrvate
Foto: N.N. | Šta piše u tajnim američkim papirima oko F-16 za Hrvate

ZAGREB - Hrvatski državni i vojni vrh najmanje godinu dana bio je upoznat sa američkim stavom i uslovima prodaje izraelskih brobenih aviona F-16 Barak.

Još u januaru 2018. američka strana je hrvatskom državnom vrhu uputila tzv. non-paper dokument u kojem je vrlo jasno naznačila koje sve prepreke stoje za kupovinu izraelskih aviona.

Informaciju da je hrvatska strana, odnosno Kancelarija predsjednice, upoznata s problemima objavio je u petak Velimir Bujanec u svojoj emisiji "Bujica". Američki dokument stigao je na Pantovčak u januaru prošle godine, potvrdio je Jutarnjem listu izvor blizak predsjednici.

Prema njegovim riječima, isti je dokument morao doći i u Kancelariju premijera kao i u Ministarstvo obrane jer su oni direktno odlučivali o kupovini. Radilo se o nekoj vrsti tehničkog vodiča iz kojeg se jasno vidjelo šta američka strana traži da se realizuje oko kupovine aviona i više-manje su te stavove iz non-papera zadržali do kraja. Iz non-papera bilo je vidljivo na koja sve pitanja treba obratiti pažnju, a taj dokument je "bez potpisa", što je uobičajeno u diplomatiji. Sagovrnik kaže da je non-paper iz januara napisan na dvije stranice, ali da tehničke detalje Pantovčak nije razmatrao, jer je to bio posao koji su vodili drugi.

Kako su te povjerljive informacije iz non-papera došle do Bujanca, može se samo nagađati, ali nije isključeno da je o svemu bio obaviješten tadašnji, a danas bivši, savjetnik Mate Radeljić. Predsjednici, navode hrvatski mediji, je od početka tog procesa nabavke borbene eskadrile bilo važno da se podigne sposobnost Oružanih snaga, a s tehničkom nivoom njena kancelarija nije imala veze.

(Jutarnji list)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije