Ex -Yu

Šta znači upotreba Vojske Srbije u civilne svrhe?

Šta znači upotreba Vojske Srbije u civilne svrhe?
Foto: vs.rs | Šta znači upotreba Vojske Srbije u civilne svrhe?

BEOGRAD - Šta znači odluka o upotrebi Vojske Srbije u civilne svrhe, koju danas, prema saznanjima Tanjuga, donosi predsjednik Aleksandar Vučić, regulisano je Zakonom o Vojsci Srbije.

Zakon o vojsci, Član 2, predviđa da predsjednik Republike ili ministar odbrane po ovlašćenju predsednika Republike, može odlučiti da Vojska Srbije nadležnom državnom organu, odnosno organizaciji, organu autonomnih pokrajina i organu jedinica lokalne samouprave, na njihov zahtjev, pruži pomoć radi zaštite života i bezbjednosti ljudi i imovine, zaštite životne sredine ili iz drugih razloga utvrđenih zakonom.

Predsjednik je sinoć primio procjenu Ministarstva odbrane da rizici i pretnje povodom pandemije virusa korona zahtijevaju donošenje hitnih mjera iz nadležnosti predsjednika Srbije.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da je sada na predsjedniku Srbije da odluči kako i na koji način će iskoristiti svoja ustavna ovlašćenja i staviti sve službe u funkciju života i zdravlja građana.

Tanjug je saznao da će predsednik danas donijeti odluku o upotrebi Vojske Srbije u civilne svrhe.

To bi mogao biti i korak ka uvođenju vanrednog stanja, koje je, inače, regulisano članovima 87 i 88 Zakona o odbrani.

Član 88 kaže da se zajednički predlog za proglašenje ratnog ili vanrednog stanja utvrduje na osnovu procjene rizika i prijetnji po bezbjednost Republike i njenih gradana.

"Procjena iz stava 1. ovog člana koju ministar odbrane istovremeno dostavlja predsjedniku Republike i predsjedniku Vlade, sadrži ocjenu ugroženosti i posljedice koje su usljed toga nastupile ili mogu nastupiti", navodi se.

Predsjednik juče nije isključio mogućnost uvođenja vanrednog stanja, u skladu sa procjenom situacije.

"Vanredno stanje se uvodi ukoliko ministar odbrane pošalje vrhovnom komandatu, predsedniku države, pismo da je ugrožena bezbednost države, zatim ga šaljemo u skupštinu, ali, pošto je zabranjeno okupljanje više od 100 ljudi, moguće je da predsednik Srbije, predsednik skupštine i vlade, zajedničkim, trostrukim potpisom uvedu vanredno stanje. Onda znate šta to znači. Ako se uvede vanredno stanje nema više kafića, barova, bisokopa, pozorišta, već vojska na ulice, zna se šta na granici I tako dalje", rekao je ranije juče  Vučić.

Vanredno stanje, prema njegovim riječima, podrazumijeva najteže moguće mjere.

"Vanredno stanje zahteva potpunu izolaciju", rekao je Vučić.

Odluka o upotrebi Vojske mogla bi da bude korak ka najtežim mogućim mjerama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije