Ex -Yu

Standard o komemoraciji Praljku: Kao da je riječ o humanisti, a ne zločincu

Standard o komemoraciji Praljku: Kao da je riječ o humanisti, a ne zločincu
Foto: Ilustracija | Standard o komemoraciji Praljku: Kao da je riječ o humanisti, a ne zločincu

BEČ - Komemoraciji Slobodanu Praljku, koji je popio otrov prilikom izricanja presude u Haškom tribunalu, prisustvovali su hrvatski ministri odajući mu počast kao da se radilo o velikom humanisti, a ne čovjeku koji je odgovoran za patnje i strahote, ocjenjuje bečki dnebvnik "Standard".

O zločinima i žrtvama hrvatskih jedinica se ništa nije moglo čuti, dodaje list. 

"Standard" prenosi da je na glavnom trgu u Zagrebu ispred centralnog spomenika bilo postavljeno više fotografija i svijeća, a iznad njih ispisana riječ "Heroj", te da je u dvorani Lisinski održana komemoracija. 

Podsjeća se da je Haški tribunal Praljka zbog ratnih zločina osudio na 20 godina zatvora, zbog čega je on u sudnici izvršio samoubistvo, kao i da je osnovna presuda već izrečena 2013. i da je sada samo potvrđena. 

Austrijski ekspert za jugoistočnu Evropu Florijan Biber u izjavi "Standardu" rekao je da je Hrvatska u savladavanju prošlosti nekada bila mnogo naprednija. 

"Takvi komentari, kakve sada čujemo od vlade ili predsjednice za vrijeme premijera Ive Sanadera ili Zorana Milanovića ne bi bili mogući", konstatovao je on dodajući da je u Hrvatskoj zavladao "konzervativni duh", a očito u Hrvatskoj veruju da kao članice EU mogu sebi više dopustiti.

Međutim, to je upravo u EU izazvalo negativne reakcije kod mnogih, jer se "može nešto malo čačkati po istoriji, ali je druga priča ustati protiv presude međunarodnog suda". 

"Standard" ukazuje da je najvažnije u cijeloj toj priči što je šest vojnih i politički odgovornih Hrvata u bosanskom ratu osuđeno zbog "udruženog zločinačkog poduhvata", koji je imao za cilj da se protjeraju muslimani iz dijelova Bosne i Hercegovine, zbog čega bi Hrvatska mogla biti suočena sa zahtjevima za isplatu kompenzacije. 

Kao dio udruženog zločinačkog poduhvata naveden je i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, navodi "Standard", dodajući da je to bio glavni razlog zašto su zbog presude potestovali hrvatski nacionalisti", uključujući i vladu i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. 

List podsjeća da Tuđman u Hrvatskoj, kod nacionalističkih Hrvata u Bosni i Hercegovini i drugdje u dijaspori važi za heroja. 

Ukazuje i da je Praljak, o kojem ranije niko nije govorio, postao, izrežiranim samoubistvom, nacionalni heroj. 

Iako je vlada najavila da neće prisustvovati komemoraciji, na njoj su bili potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, ministri Tomo Medved i Damir Krstičević, te pripadnici HDZ-a Vladimir Šeks i Andrija Hebrang, kao i nacionalistički pjevač Marko Perković Thompsom čiji su koncerti povremeno zabranjivani. 

"Iz Dalmacije i Hercegovine došli su ljudi autobusima, i svi su odali poštu ratnom zločincu, kao da se radi o velikom humanisti, Praljku koji je odgovoran, između ostalog, i za bombardovanje mosta u Mostaru", navodi "Standard".

Prenose se i riječi penzionisanog admirala Davora Domazeta koji je tvrdio da je Praljak nevin i da se odlučio za časnu smrt. 

Drugi su, pak, ističe "Standard", govorili da Praljak nije prihvatio političku pravdu Haga, a raniji ministar odbrane Pavao Miljavac je kazao da Praljak nije prihvatio flasifikovanje istorije te da je svoj narod spasio od deportacije. 

List je ukazao da je bio prisutan i sin Franje Tuđmana, Miroslav, koji je rekao da samoubistvo Praljka nije nikakav "teatralni čin", niti bjekstvo od odgovornosti, dodajući da Praljak nije bio ratni zločinac, što je pozdravljeno aplauzom. 

"Na kraju je izvedena nacionalna himna", piše list i podsjeća da je "čak i premijer Andrej Plenković govorio o presudi kao pravednoj".

"Standard" piše i da je raspoloženje među Hrvatima u BiH takođe "reakciono", kao i da se prijeti onima kao što je novinarka Štefica Galić koja je stala na stranu žrtava. 

Ona je bečkom dnevniku kazala da je od ponovnog jačanja nacinalističkih snaga u Hercegovini redovno izložena prijetnjama, ali da ne ide kod policije, jer joj, tvrdi, i oni prijete. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije