Ex -Yu

Štir kandidat konzervativaca i kaptola za prvog čovjeka HDZ-a

Štir kandidat konzervativaca i kaptola za prvog  čovjeka HDZ-a
Foto: N.N. | Štir ozbiljan kandidat konzervativaca i kaptola?

ZAGREB - Davor Ivo Štir, koji se pominje kao ozbiljan izazivač Andreja Plenkovića za mjesto prvog čovjeka HDZ-a Hrvatske, veoma je blizak visokim katoličkim krugovima, potiče iz porodice čiji su članovi bili dio ustaške vlasti i želi federalnu BiH.

Štir je rođen u Buenos Ajresu, sam je više puta u hrvatskim medijima navodio da je bio protivnik Jugoslavije i zagovornik stvaranja hrvatske države.

Išao je na proslave 10. aprila, dana osnivanja fašističke Nezavisne Države Hrvatske (NDH), ali je, kako je kasnije objašnjavao, uvidio da nije bio u pravu, te da se napredna hrvatska država može graditi jedino na antifašizmu.

U vrijeme kada je bio savjetnik nekadašnjeg premijera Hrvatske Jadranke Kosor decidirano se distancirao od bilo kakvih veza sa NDH.

Hrvatski mediji su navodili da Davor Ivo Štir dolazi iz porodice bliske režimu Ante Pavelića.

Njegov djed sa očeve strane Ivan Štir bio je ustaški pukovnik i saradnik zločinca Maksa Luburića, a majčin otac bio je Milorad Lukač, jedan od važnijih HSS-ovih emigrantskih političara.

Za Štira je "Jutarnji list", pozivajući se na neimenovane saradnike, napisao da je katolički fundamentalista, te da je previše desne orijentacije čak i za većinu hrvatskih biskupa.

Kao ministar inostranih poslova okružio se ljudima iz emigracije, desne orijentacije. Sa te funkcije, kao i iz vrha stranke, otišao je nakon što se razišao sa sadašnjeim premijerom i stranačkim liderom Andrejom Plenkovićem.

Možda vas i ovo zanima: SDP ispred HDZ-a, prvi put poslije 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije