Ex -Yu

Stoltenberg: Hrvatska saveznica, Srbija važan partner

Stoltenberg: Hrvatska saveznica, Srbija važan partner
Foto: Tanjug/AP | Stoltenberg: Hrvatska saveznica, Srbija važan partner

ZAGREB - Šef NATO-a Jens Stoltenberg sutra iz Beograda odlazi u Zagreb, gdje će ga primiti predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, a u intervjuu za "Večernji list" uoči posete poručuje da je za Alijansu Hrvatska cijenjena saveznica, a Srbija važan partner.

"Hrvatska je vrlo cijenjena saveznica jer pridonosi našoj zajedničkoj bezbjednosti, našoj kolektivnoj odbrani", rekao je on, podsjetivši da su hrvatski vojnici prisutni u baltičkoj regiji, a učestvuju i u misijama NATO na Kosovu i u Avganistanu.

Upitan o mogućem prekrajanju granica izmedu Srbije i Kosova što bi uticalo je na Misiju NATO na Kosovu, Stoltenber kaže da Alijansa prednost daje dijalogu i da ne želi da komenatriše hipotetičke scenarije.

"Prerano je za nagađanja. Naša je poruka da podržavamo normalizaciju odnosa izmedu Prištine i Beograda, podržavamo dijalog koji smo pomogli da započne, prisutni smo na Kosovu s KFOR-om i imamo kancelariju u Beogradu. Ne mislim da bi bilo od neke pomoći tom procesu kada bih ja sada komentirasao različite hipotetičke scenarije", rekao je Stoltenberg.

Odnose NATO i Srbije cijeni kao partnerske, te napominje da smatra da je važno imati partnerstvo sa Srbijom.

"Mi pomažemo Srbiji u uništavanju njihovog naoružanja i obuci njihovih mirotvoraca, a Srbija daje određenu podršku NATO-u održavanjem vježbi, ali pomaže nam i u nekim aktivnostima koje imamo u jačanju iračkih snaga bezbjednosti, obukom u području vojne medicine", zaključio je šef vojne alijanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije