Ex -Yu

Stoltenberg: Podgorica može da računa na NATO

Stoltenberg: Podgorica može da računa na NATO
Foto: Anadolija/Arhiva | Stoltenberg: Podgorica može da računa na NATO

PODGORICA - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu nakon sastanka sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem da će Alijansa nastaviti da pomaže članice tokom bezbjednosne krize, te da, kao što NATO može računati na Crnu Goru, tako i Crna Gora može računati na NATO.

"Tokom pandemije su koristili propagandu da potkopaju naše odnose. Oni koji žele da nas dijele, neće uspjeti. Investicije iz članica NATO-a su se duplirale, tokom pandemije virusa korona članice su pomagale opremom i finansijski", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Đukanović je istakao da se tokom prethodne tri godine članstva partnerstvo Crne Gore i NATO-a dodatno učvrstilo.

"Vjerujem da smo se učešćem u zajedničkim aktivnostima dokazali kao pouzdan partner. To se pokazalo kroz učešće u raznim misijama - u Avganistanu, Kosovu, Letoniji, kao i u pripremama za misiju u Iraku", naveo je Đukanović.

On je podsjetio da je Crna Gora podnijela nacionalni plan do 2024. kojim, kako je naveo, pokazuje čvrstu riješenost da ispuni obaveze u pogledu ravnopravnog nošenja tereta u finansiranju Alijanse.

Đukanović je zahvalio NATO-u za pomoć pruženu Crnoj Gori tokom epidemije virusa korona.

"Iza nas je prva najteža faza, faza borbe za ljudske živote. Crna Gora je pokazala visok stepen društvene odgovornosti, kompetentnosti ključnih državnih sistema. Prije nekoliko dana proglasili smo kraj epidemije i Crnu Goru korona 'fri' destinacijom", istakao je Đukanović.

On je naveo da su pred Crnom Gorom ključni izazovi u oblasti ekonomije i brzom oporavku svih ekonomskih resursa.

"Pred nama su i redovni parlamentarni izbori koji treba da budu održani u ovih nekoliko mjeseci i potrebno je oduprijeti se pritiscima koji žele da osujete evrointegracije", rekao je Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije