Ex -Yu

Stoltenberg: Takse na srpsku robu nisu od pomoći

Stoltenberg: Takse na srpsku robu nisu od pomoći
Foto: Tanjug/AP | Stoltenberg: Takse na srpsku robu nisu od pomoći

BRISEL - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je da Alijansa snažno podražava nastavak dijaloga Beograd i Prištine.

"Više puta sam poručio da tarife od 100 procenata koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije nisu od pomoći", kaže Stoltenberg.

Jens Stoltenberg je putem video konfrencije posvećene godišnjem izvještaju o radu Alijanse u 2019. godini poručio da NATO ostaje posvećen misiji KFOR na Kosovu.

"Podržavamo sve napore da se ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine jer je to jedini način da se postigne trajno rješenje za konflikt u regionu", poručio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je pored poziva za ukidanje taksi i nastavak dijaloga Beograda i Prištine pozvao i na smanjenje tenzija na samom Kosovu.

"Pozivamo na suzdržanost i mir kada je riječ o tenzijama koje vidimo na Kosovu", kaže Stoltenberg.

On napominje da NATO ostaje posvećen misiji KFOR na Kosovu dodavši da KFOR ima jasan UN mandat u cilju održavanja sigurnog i bezbednog okruženja za sve ljude koji žive na Kosovu.

Jens Stoltenberg je dodao da NATO ima ključnu ulogu i kada je u pitanju vazdušni saobraćaj iznad Kosova.

"Vidjeli smo neki napredak na tom polju i nastavljamo rad kako bi normalizovali vazdušni prostor iznad Kosovo kao deo napora za normalizaciju situacije u regionu", zaključio je Stoltenbreg.

Tokom video obraćanja generalni sekretar NATO je poručio da NATO ostaje u potpunosti operativan u okolnostima izazvanim pandemijom COVID19.

"Kriza nastala zbog korona virusa ima uticaj na naše vježbe. Modifikujemo ih, ali to ne umanjuje našu mogućnost da reagujemo gdje god je potreno. Naša operativna sposobnost je netaknuta", poručio je Stoltenberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije