Ex -Yu

Stotine demonstranata u Ljubljani protiv buduće Janšine vlade

Stotine demonstranata u Ljubljani protiv buduće Janšine vlade
Foto: delo.si | Stotine demonstranata u Ljubljani protiv buduće Janšine vlade

LJUBLJANA - Nekoliko stotina ljudi, a prema organizatoru i hiljadu ljudi, u petak u Ljubljani protestovalo je protiv buduće slovenačke vlade četiriju stranaka pod vodstvom Janeza Janše, pod parolom "Bez straha - protiv koalicije mržnje".

"Naša je poruka da su nam ponašanje Slovenačke demokratske stranke (SDS) i njenog predsjednika Janeza Janše potpuno neprihvatljivi", kazao je u izjavi za medije Filip Dobranič, jedan od organizatora protesta koji je organizovan putem Facebooka.

Dodao je da su nezadovoljni popustljivošću dvaju stranaka koje su bile uključene u dosadašnju lijevo-liberalnu koaliciju Marjana Šareca, a sada su ušle u koaliciju s Janšom u vladu kojom će dominirati desnica.

Nezadovoljstvo su demonstrirali protestnom šetnjom pred stranačkim štabovima tih stranaka: Stranke modernog centra (SMC) i Demokratske stranke pemzionera (DESUS) u užem središtu Ljubljane.

Simpatije prema skupu izrazila je skupina intelektualaca koja je nedavno Janšu i njegovu stranku prozvala za širenje "govora mržnje" i ideološki radikalizam blizak mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, te antifašističko udruženje slovenačkih partizana-veterana.

S druge strane, iz krugova političkih stranaka lijevog centra koje su se zauzimale za raspuštanje parlamenta i raspisivanje novih izbora, a to su Lista Marjana Šareca (LMŠ), Socijalni demokrati SD) i Ljevica (L) stižu poruke da novoj vladi pošto se formira treba dati stotinu dana mira te obećanje da će Janšinoj vladi predstavljati oštru, ali konstruktivnu opoziciju.

Slovenački parlament u utorak će glasati o prijedlogu predsjednika države Boruta Pahora da se Janša postavi za mandatara nove vlade, u nastavku redovne sjednice koja počinje u  ponedjeljak i na kojoj će aktuelni premijer Marjan Šarec, kako je to na početku zasjedanja uobičajeno, odgovarati na zastupnička pitanja.

Da bi bio izabran za premijera buduće vlade koja bi onda bila na vlasti do redovnih izbora predviđenih za 2022. godinu Janša treba najmanje 46 ruku poslanika na tajnom glasanju.

Četiri stranke koje su krajem ove sedmice potpisale koalicijski sporazum (uz Janšin SDS, te SMC još i demohrišćanska Nova Slovenija - NSI) imaju u sadašnjem parlamentu ukupno 48 poslanika.

Očekuje se da će za Janšu glasati i neki nezavisni poslanici, te da bi mogao dobiti 50 glasova i biti izabran za novog premijera.

Predsjednik parlamenta Dejan Židan, inače predsjednik Socijalnih demokrata, najavio je da će nakon izbora nove vlade dati ostavku jer se uspostavila nova parlamentarna vladajuća većina, prenosi Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije