Ex -Yu

"Strože mjere da ne biramo koga na respirator"

"Strože mjere da ne biramo koga na respirator"
Foto: Tanjug/AP/Arhiva/Ilustracija | "Strože mjere da ne biramo koga na respirator"

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske ljekarske komore Krešimir Luetić izjavio je večeras da već sada treba uvesti oštrije mjere za suzbijanje virusa korona i upozorio da bi moglo da dođe do opterećenja zdravstvenog sistema i situacije da se bira ko će biti stavljen na respirator.

"Mi smo jasno artikulisali da strože mjere treba uvesti već sada upravo zato da bismo izbjegli potpuni lokdaun i policijski čas. Ako se strože mjere ne uvedu odmah, bojimo se da će doći do značajnog preopterećenja zdravstvenog Sistema, a samim tim doći ćemo u situaciju da je potpuni lokdaun neminovnost", rekao je Luetić.

Upozorio je da je bolnički sistem već sada značajno opterećen kovid pacijentima i da, ako se nastavi takav trend, neće moći da pruži pomoć svima kojima je potrebna.

Na pitanje postoji li opasnost da respiratora ne bude dovoljno, Luetić je odgovorio da je i to crna mogućnost.

"Ne bih volio da se bilo ko od kolega nađe u poziciji da mora da bira koga staviti na respirator, kome pružiti šansu za preživljavanje", rekao je Luetić.

Postoji mogućnost da se uređaji pozajme iz drugih država, ali Luetić se nada da to toga neće doći jer se u prvom talasu vidjelo da to baš i ne funkcioniše.

"Hrvatska je među tri zemlje koje imaju najliberalnije mjere, a svaki dan imamo rekordne brojke. Treba poslati poruku kroz strože mjere da situacija nije dobra", kaže Luetić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije