Ex -Yu

Strože mjere za Dalmaciju, Istru, u Hrvatskoj 176 novozaraženih

Strože mjere za Dalmaciju, Istru, u Hrvatskoj 176 novozaraženih
Foto: Pixabay/Ilustracija | Strože mjere za Dalmaciju, Istru, u Hrvatskoj 176 novozaraženih
Tanjug

ZAGREB - Hrvatski Nacionalni štab civilne zaštite je saopštio danas da je u toj zemlji, u posljednja 24 sata, zabilježeno 176 novih slučajeva virusa korona i najavio je nove mjere za primorske županije.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak je rekao i da je vrlo velika šansa da će se stanovništvo vakcinisati i trećom dozom, prenosi "Jutarnji list".

"Turska i Mađarska to rade u slučajevima kada je vakcinisano sa Sinovak vakcinom koja daje manju zaštitu. Turska sada vakciniše trećom dozom Fajzera, a juče sam saznao da će to i Mađarska uraditi", rekao je Capak.

Naveo je i da je u prva tri dana ove nedjelje registrovano 725 novooboljelih, dok je u čitavoj prošloj nedhelji taj broj bio 523.

"To je za 35 posto više", naglasio je Capak.

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš je rekao da je, zaključno sa 22. julom, vakcinisano 47,7 odsto odraslog stanovništva.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je izjavio da se za županije na obali, kao što su Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Zadarska, Istarska i Primorsko-goranska i Novalja, uvode nove mjere.

Pod time se, kako je rekao, podrazumijeva zabrana održavanja svih javnih okupljanja sa više od 50 osoba, osim ondje gdje učestvuju osobe sa kovid potvrdama i nema više od 1.000 osoba.

Rečeno je i da je održavanje privatnih svečanosti, uključujući svadbi, dopušteno uz pridržavanje mjera ako na svečanosti nije više od 15 osoba. Veći broj od toga je moguć samo uz digitalne kovid potvrde.

Dogovoreno je i ograničavanje broja gostiju u barovima, a održavanje sportskih takmičenja je dozvoljeno samo ako svi gledaoci, tehničko i organizacijsko osoblje imaju potvrde.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije