Ex -Yu

Student dva fakulteta na sudu zbog klavira, prijavio ga komšija

Student dva fakulteta na sudu zbog klavira, prijavio ga komšija
Foto: pixabay.com/ilustracija | Sudent dva fakulteta iz Niša na sudu zbog klavira, prijavio ga komšija

Protiv Vladimira Aćimovića (18), studenta treće godine na Fakultetu umjetnosti u Beogradu, kao i Univerziteta za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu vodi se postupak pred Prekršajnim sudom u Nišu, jer ga je komšija prijavio zbog sviranja klavira.

Mladom Nišliji, koji je u više navrata predstavljao Srbiju na međunarodnoj sceni zbog čega je nagrađen stipendijom Ministarstva prosvjete za izuzetno nadarene studente, prijeti novčana kazna od pet do 30.000 dinara zato što je svirao u svom stanu.

"Uprkos čestim odsustvima iz Niša zbog studija na dva fakulteta, godinama doživljavam šikaniranje iza koga stoji jedan stanar zgrade, svaki put kada se i u vreme propisano kućnim redom, makar i na deset minuta začuje klavir", rekao je Aćimović za "Telegraf" i dodao:

"Komšije, svi osim jednog su mi dale saglasnost da nekoliko sati dnevno sviram na klaviru, što mi je neophodno za bilo kakvu vrstu napretka. Ostatak umetničkog usavršavanja ostvarujem korištenjem električnog pijanina, kupljenog samo zato da bih izbegao dalje šikaniranje. To sam morao da uradim jer nailazim na veliko nerazumevanje, za ono što je širom sveta normalno, posebno u nedostatku specijalnih prostora u relevantnim institucijama."

Aćimović dodaje:

"Predlagano mi je da skupoceni instrument, koji su roditelji nabavili ne bih li imao najbolje moguće uslove za razvoj, prebacim u podrum, a prećeno mi je i njegovim oduzimanjem."

U niškom Prekršajnom sudu potvrđeno je da je protiv Aćimovića u toku prekršajni postupak.

"Protiv njega je policija podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka jer je 16. februara između 10 i 14 sati svirao klavir u stanu čime je prekršio Zakon o javnom redu i miru, član koji se tiče buke u stambenim objektima. Saslušan je 9. septembra, ostaje da se saslušaju svedoci nakon čega će se doneti odluka. U međuvremenu će se izmeriti intenzitet buke, kako bi se utvrdila osnovanost prijave" rekao je Mišel Marković, predsjednik Prekršajnog suda za ovaj portal.

Aćimović može biti kažnjen, oslobođen ili mu se može izreći opomena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije