Ex -Yu

Sučić: Moja izjava izvučena iz konteksta, 'Oluja' je bila časna akcija

Sučić: Moja izjava izvučena iz konteksta, 'Oluja' je bila časna akcija
Foto: Ilustracija | Sučić: Moja izjava izvučena iz konteksta, 'Oluja' je bila časna akcija

ZAGREB - Pomoćnik ministra branitelja Stjepan Sučić izjavio je da je njegova rečenica da "svako zlo dolazi iz Srbije" izvučena iz konteksta.

On je dodao da je poznato da je "ideja velike Srbije i Memorandum SANU krenuo iz Beograda i da su svi ratovi na području bivše Jugoslavije posljedica te ideje."

"Ali, isto tako sam rekao, pošto je trećina teritorija Republike Hrvatske bila okupirana četiri godine, a jedan dio i šest godina do mirne reintegracije, uglavnom, sve te velike i pojedinačne grobnice su se nalazile upravo na tim prostorima. Tu su parametri koje, kao vojnik, sa sigurnošću mogu pretpostaviti, ali s obzirom na to da imam i informaciju, sve se nalazi u arhivima Republike Srbije", rekao je Sučić, prenijela je HINA. 

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova i predsjednik Komisije za nestale Srbije Veljko Odalović je ranije u ponedjeljak napustio konferenciju zbog niza uvreda koje je Sučić izrekao o Srbiji i bivšoj JNA u uvodnom izlaganju. 

Upitan da objasni svoju izjavu da svako zlo dolazi iz Srbije, Sučić je rekao da "ako se izvadi jedna riječ ili rečenica iz konteksta... kad krenemo u priču mora se znati ko je započeo rat i gdje se vodio". 

Rat se, kaže, nije vodio na teritoriji Srbije, "a u svakom su ratu oni (Srbija) bili". 

Ponovio je da je ideja o stvaranju "velike Srbije" i oduzimanju Hrvatima prirodnog i istorijskog prava utemeljena u zaključcima Memoranduma SANU i da je projekat krenuo iz Beograda. 

Na Odalovićevu izjavu da Srbija nema zahtjev za bilo koju poznatu lokaciju ili grobna mjesta i pojedince za koje nisu dali odgovor, Sučić je rekao da se to odnosi na grobove u Srbiji, a da Hrvatsku zanimaju primarne grobnice na prostorima koji su, kako kaže, bili okupirani četiri, odnosno šest godina. 

Sada je, kazao je, "najlakše staviti se u kontekst Srbije i reći 'nemamo informacija o nikakvim grobištima'". 

Zapitao je, prenosi HINA, zašto neko negira činjenice, ako on smatra da je ključ rješenja u Srbiji i da iznosi argumente. 

"Moramo se pogledati u oči i prihvatiti činjenice i okolnosti koje su se događale u Domovinskom ratu i bez obzira na protok vremena ne treba ništa zaboravljati. Zna se da je Domovinski rat bio odbrambeni i da je negdje neko odnekuda došao i želio Hrvatima oduzeti prirodno i istorijsko pravo na stvaranje države i dogodilo se što se dogodilo.Vojno redarstvena akcija Oluja bila je časna operacija u kojoj je okupirani istorijski prostor Hrvatske vrati u državne granice", rekao je, između ostalog, Sinčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije