Ex -Yu

Sud: "Za dom spremni" u Tompsonovoj pjesmi nije prekršaj

Sud: "Za dom spremni" u Tompsonovoj pjesmi nije prekršaj
Foto: N.N. | Sud: "Za dom spremni" u Tompsonovoj pjesmi nije prekršaj
N.N.

ZAGREB - Visoki prekršajni sud u Zagrebu danas je na opštoj sjednici svih sudija odlučio da poklič "Za dom spremni" na početku pjesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Tompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira.

Na sjednicu su bile pozvane sudije svih odjeljenja tog suda, a odazvalo ih se 19, kako nezvanično saznaje Jutarnji list.

Od 19 prisutnih sudija čak njih 14 je glasalo za stav da je taj poklič na početku Tompsonove pjesme dopušten, četvoro je zauzelo stav da je javna upotreba tog pokliča uvijek i u svim okolnostima, pa i u Tompsonovom slučaju protivzakonita i predstavlja prekršaj, dok je jedan sudija ostao uzdržan, navodi list.

Tako je više od dvije trećine sudija Visokog prekršajnog suda potvrdilo kontroverznu presudu koju je u novembru prošle godine donijelo vijeće tog suda kojim predsjedava Anđa Ćorluka, a članice su Ivana Mašić i Mirjana Margetić.

Presuda u slučaju Tompson suprotna je nizu pravosnažnih presuda koje je od 2015. do novembra prošle godine donio Visoki prekršajni sud, u kojima su prekršajno kažnjavani oni koji su javno uzvikivali ili isticali taj poklič, ukazuje Jutarnji list.

Kao primjer je navedeno da je u junu prošle godine Visoki prekršajni sud novčano kaznio makarskog pjevača Maria Rosu, upravo zboga uzvikivanja pokliča "Za dom spremni" na početku izvođenja pjesme "Bojna Čavoglava" na koncertu u Makarskoj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije