Ex -Yu

Sud odlučio: Povratniku u Sisku povrijeđeno pravo na slobodu kretanja

Sud odlučio: Povratniku u Sisku povrijeđeno pravo na slobodu kretanja
Foto: Succo/Pixabay | Sud odlučio: Povratniku u Sisku povrijeđeno pravo na slobodu kretanja
N.N.

SISAK - Siščaninu Jovanu Dmitroviću (74) sudovi su povrijedili pravo na slobodu kretanja i biranje boravišta koje je zagarantovano i Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, jeednoglasni zaključak svih sudija Ustavnog suda, prenose hrvatski mediji.

Dmitroviću je policija odjavila prebivalište po službenoj dužnosti i morao je da vrati ličnu kartu, odlučila je PU sisačko-moslavačka 2018. jer, kako je ustanovljeno, nije živio na adresi u Sisku na kojoj je bio prijavljen.

Međutim, Dmitrović takvu odluku nije prihvatio uprkos tome što su odluke policijskih upravnih tijela potvrđene i u prvostepenom i u drugostepenom postupku pa je podnio ustavnu tužbu te je odluka o njegovu prebivalištu ukinuta i Upravni sud u Zagrebu će morati ponovno odlučivati o njegovoj žalbi.

Dmitrović je bio prijavljen na adresi u Sisku od 2008, kada je sa Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje sklopio ugovor o najmu kroz program zbrinjavanja povratnika. U julu 2018. zatražio je zamjenu stana zbog bolesti. Regionalni ured u Petrinji zatražio je od policije da provjeri prebiva li Dmitrović na toj adresi. Policija je obavila provjeru, obavijestila ured da Dmitrović tamo ne stanuje, a njemu ostavila poziv da se izjasni o navedenim činjenicama.

On je došao kasnije od roka naznačenog na pozivu, izjavio da živi na navedenoj adresi, pri čemu je priložio račune za režije, i pojasnio da zbog bolesti izbiva s adrese. Policija je odlučila da mu odjavi prebivalište i naložila je da vrati ličnu kartu.

"Mnogobrojni su razlozi da neka osoba bude privremeno odsutna iz svog doma, pa i više tjedana i mjeseci, a da time ne prestane njena namjera da na određenom mjestu trajno živi. Takve su situacije dulja putovanja, privremeni rad u drugom mjestu ili državi, dulje liječenje, obrazovanje i slično i na temelju takvih situacija teško se može zaključiti o prestanku trajnog nastanjenja neke osobe na nekoj adresi. Kada bi takve situacije dovodile do odjave prebivališta po službenoj dužnosti ili obveze građana da svaku takvu situaciju prijavljuju policiji kako bi izbjegli takvu odjavu, to bi predstavljalo značajno ograničenje slobode kretanja", zaključili su suci Ustavnog suda, piše novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije