Ex -Yu

Sud poništio dio propisa o učenju na daljinu u Sloveniji

Sud poništio dio propisa o učenju na daljinu u Sloveniji
Foto: Sleepwright/Pixabay | Sud poništio dio propisa o učenju na daljinu u Sloveniji

​LJUBLJANA - Ustavni sud Slovenije je ocijenio je da više odredbi zakona o učenju na daljinu u osnovnim školama i školama za djecu sa posebnim potrebama, nije u skladu sa ustavom.

Nakon što je razmotrio predstavke više roditelja, Ustavni sud je danas donio dvije odluke, prenosi slovenačka agencija STA.

Jednom odlukom je poništen čitav član prošlogodišnjeg Zakona o utvrđivanju privremenih mjera za ublažavanje i otklanjanje posljedica kovida koje važe na osnovne škole.

Glavni argument suda je da ovaj zakon omogućava Ministarstvu obrazovanja previše slobode u odlučivanju trenutka uvođenja školovanja na daljinu, što predstavlja kršenje prava djeteta.

Imajući u vidu da bi trenutno poništenje zakona moglo prouzrokovati još veće kršenje ljudskih prava, Narodnoj skupštini su data dva mjeseca da promijeni zakon.

U odvojenoj odluci koja se odnosi na pritužbe roditelja djece sa posebnim potrebama, sud je poništio nekoliko vladinih uredbi koje više nisu važeće, nakon što je uvažio tvrdnje roditelja da je školovanje na daljinu nanijelo veliku štetu njihovoj djeci i unazadilo ih zbog nedostatka socijalnog kontakta, fizikalne terapije i stručne pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije