Ex -Yu

Sud u Beogradu hrvatskim pilotima poslao poziv za suđenje

Sud u Beogradu hrvatskim pilotima poslao poziv za suđenje
Foto: Tanjug/Arhiva | Sud u Beogradu hrvatskim pilotima poslao poziv za suđenje
Fena

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu poslao je poziv za suđenje četvorici hrvatskih pilota, optuženih da su u avgustu 1995. raketirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, potvrdio je beogradski advokat Aleksandar Olenik, dodijeljen od srpskog pravosuđa kao branilac po službenoj dužnosti.

Uz poziv za suđenje, zakazano za 14. oktobra, sud je posredstvom državnih tijela, Vladimiru Mikcu, Zdenku Radulji, Željku Jeleniću i Danijelu Boroviću poslao i optužnicu, koju je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva podiglo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, javlja Hina.

To tužilaštvo je optužilo pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi).

Njihovo postupanje je, prema navodima optužnice, za posljedicu imalo smrtno stradanje i ranjavanje više civila srpske nacionalnosti, čija imena su, uz godine rođenja, pobrojana u optužnici, u kojoj je istaknuto da je među žrtvama četvoro djece.

Olenik, koji je branilac po službenoj dužnosti okrivljenog Mikca, rekao je da se još ne zna hoće li će se optuženima, kako je to predložilo Tužiteljstvo, suditi u odsustvu, s obzirom  na to da su nedostupni srpskom pravosuđu.

On je potvrdio da nije u kontaktu sa svojim branjenikom Vladimirom Mikcem.

"U sljedećih desetak dana, u okviru ostavljenih pravosudnih rokova, provjeriću je li od hrvatske strane stigao odgovor, premda pretpostavljam kakav će biti, s obzirom na prethodna službena stajališta u Zagrebu i poruke hrvatskih vlasti da će stati u obranu pilota", rekao je Olenik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije