Ex -Yu

Sud u Strazburu: Pozdrav "Za dom spremni" je govor mržnje

Sud u Strazburu: Pozdrav "Za dom spremni" je govor mržnje
Foto: Arhivska fotografija | Sud u Strazburu: Pozdrav "Za dom spremni" je govor mržnje

STRAZBUR - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je žalbu nekadašnjeg fudbalera Josipa Šimunića protiv Hrvatske, uz obrazloženje da se sloboda govora ne odnosi na ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Šimunić je prethodno pravosnažno kažnjen s oko 3.371 evra zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava.

On je 19. decembra 2013. godine, nakon utakmice Hrvatske i Islanda, uzvikivao "Za dom!", na šta mu je publika uzvraćala - "Spremni!".

Prema presudi u Hrvatskoj, taj poklič se odnosi na službeni pozdrav iz vremena Nezavisne Države Hrvatske.

Kao takav, taj pozdrav predstavlja i manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti, te trivijalizovanje žrtava zločina protiv čovječnosti, navedeno je u obrazloženju domaće presude.

Šimunić je tvrdio da je riječ "o starom hrvatskom pozdravu", pa se žalio i UEFA-i, koja je, također, njegovu žalbu odbila i odredila mu zabranu igranja za reprezentaciju Hrvatske zbog koje je propustio Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Argumentaciju o "starom hrvatskom pozdravu" Šimunić je ponovio i u tužbi protiv Hrvatske, u kojoj je tražio od Evropskog suda za ljudska prava da utvrdi kako su mu hrvatski sudovi povrijedili pravo na pošteno suđenje.

Evropski sud za ljudska prava je, međutim, odbio tužbu, a iz obrazloženja direktno proizilazi da ustaški pozdrav "Za dom sprmni!" proklamuje mržnju i nasilje, prenose hrvatski mediji.

U Hrvatskoj je ovaj pozdrav dozvoljen ako se upotrebljava u okviru grba HVO-a, a kritičari ovakve odluke tvrde da se na taj način amnestira ustaški pozdrav pod kojim su ubijani Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije