Ex -Yu

Sudija otkrio nove detalje ubistva u Pločama

Sudija otkrio nove detalje ubistva u Pločama
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL | Sudija otkrio nove detalje ubistva u Pločama

PLOČE - Osumnjičenom za dvostruko ubistvo u Pločama određen je istražni zatvor, potvrdio je Pero Miloglav, sudija istrage i portparol Županijskog suda u Dubrovniku.

Dodao je da je osumnjičeni, ne potpuno, ali u bitnom dijelu priznao počinjenje krivičnog djela.

"Danas je Županijskom državnom odvjetništvu privedena muška osoba koja je rođena u Metkoviću 1975. godine, stara 47 godina, zbog osnovane sumnje da je počinila tri kaznena djela, teško ubojstvo na štetu malodobne osobe djeteta, ubojstvo brata i neovlaštenu proizvodnju, promet i posjedovanje eksplozivnih tvari i automatskog oružja i streljiva", stoji u saopštenju, prenosi Index.

Osumnjičeni je ispitan pred policijom gdje se branio ćutanjem, međutim danas je pred Državnim odvjetništvom iznio obranu, ali nije odgovarao na postavljena pitanja.

Nakon toga priveden je dežurnom sucu istrage, koji mu je odredio istražni pritvor u trajanju od mjesec dana i to iz dvije zakonske osnove.

"Ispalio dodatni hitac da se uvjeri da su mrtvi"

"Prva osnova je opasnost od ponavljanja krivičnog djela imajući u vidu okolnosti i težinu krivičnih djela koja su počinjena, a druga zakonska osnova koja se izuzetno rijetko određuje je da postoje posebno teške okolnosti krivičnog djela u odnosu na teško ubistvo djeteta jer za to djelo je propisana kazna zatvora od najmanje 10 godina ili dugotrajnog zatvora", rekao je Miloglav.

"Osumnjičeni je dobio advokata po službenoj dužnosti iz Ploča, pravnika Nedeljka Tutavca koji je bio prisutan na ispitivanju. U bitnom dijelu, ne u potpunosti, priznao je počinjenje djela. Pronađena mu je automatska puška i streljivo. Radilo se o više hitaca u brata i maloljetno dijete. Posebno teška okolnost jest ta da je on nakon svih tih ispaljenih hitaca u obje osobe ispalio po još jedan hitac da bude siguran da su mrtvi. Za ubistvo maloljetnika maksimalna kazna zatvora je do 40 godina", kazao je.

Dugogodišnje razmirice s bratom i ocem ubijenog maloljetnika

Miloglav je istaknuo kako se osumnjičeni 47-godišnjak tereti za krivična djela teškog ubistva djeteta, ubistva brata te neovlaštenog posjedovanja automatskog oružja.

Pred policijom se branio ćutanjem, dok je pred županijskim državnim advokatom iznio obranu.

Neslužbeno se saznaje da je obranu iznio miran te kao razlog ubistva istaknuo dugogodišnje razmirice s bratom i ocem ubijenog maloljetnika, koje nije uspijevao riješiti na sudu.

Osumnjičeni, inače nezaposleni automehaničar, zbog lošeg socijalnog statusa tražio je advokata po službenoj dužnosti iz Dubrovnika, ali mu je dodijeljen advokat iz Ploča.

Neslužbeno se saznaje kako će, baš zbog te činjenice, tražiti razrješenje.

Povezane vijesti: 

Dvostruko ubistvo u Pločama: Dva muškarca usmrćena na dvije lokacije

Detalji zločina u Hrvatskoj: Ubio brata, "Pločanskog kralja željeza"

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije