Ex -Yu

Suđenje Belivuku: Nije mi žao što je ubijen Jovan Vukotić

Suđenje Belivuku: Nije mi žao što je ubijen Jovan Vukotić
Foto: Tanjug/AP | Suđenje Belivuku: Nije žao što je ubijen Jovan Vukotić

BEOGRAD - U Specijalnom sudu u Beogradu danas je završeno pripremno ročište u procesu protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici terete za sedam ubistva, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Glavni pretres u ovom postupku zakazan je za 17. oktobar.

Kako je rekla advokat Vesna Golubović, Belivuk je tokom svog izlaganja rekao da mu uopšte nije žao što je ubijen Jovan Vukotić, kao i da ako je "takav jedan čovek ubijen, čemu onda da se nada tužilac", što su neki advokati videli kao prijetnju, dok je Belivuk tvrdio suprotno, prenosi Tanjug.

Kako su advokati rekli novinarima, na pripremnom ročištu su počela uvodna izlaganja okrivljenih i prvi je Miljković pričao skoro sat vremena.

Tužilac Saša Ivanić je pomenuo na ročištu da je A.Ž vlasnica kuće u Surduku, za koju tužilaštvo tvrdi da je bilo mjesto ubistva i spaljivanja tijela Gorana Mihajlovića, dala iskaz u tužilaštvu, i da je ona još uvijek zakonita žena Radoja Živkovića, koji je uhapšen u Istanbulu zbog ubistva Jovana Vukotića.

A.Ž. je u tužilaštvu rekla da nije u kontaktu sa Živkovićem od 2015. godine kada je predala papire za razvod braka.

Miljković je priznao da poznaje Živkovića, ali je istakao da to nije nikakav dokaz da on ima neke veze sa ubistvom Mihajlovića.

Takođe, Miljković je postavio pitanje sudu, čiji su 14 DNK uzoraka koji su pronađeni u kući u Ritopeku, a koji se vode kao DNK uzorci nepoznatih osoba, navodeći da to mogu biti uzorci 14 ubica ili 14 žrtava.

Miljković je za govornicom citirao dvije presude i ponovio da bez tijela ubijenog nema ni krivičnog djela. On se pozvao na presudu za teško ubistvo dječaka Ðorđa Andrejića, čije tijelo nikad nije pronađeno, a za koje je u dva navrata bila osuđena njegova majka, ali je pravosnažno oslobođena na kraju.

Na prethodnom ročištu pripadnici grupe su kratko negirali optužbe druge optužnice, svi osim trojice svjedoka okrivljenih.

Kako su advokati prenijeli novinarima, Belivuk je na pitanje sudije da li priznaje ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića, rekao "kako da priznam pobogu", a Miljković kratko rekao "ne priznajem".

Belivukova i Miljkovićeva uvodna izlaganja na navode iz prve optužnice kojom se terete za najteža krivična djela među kojima je i pet ubistava, na nekom od prethodnih ročišta su bila intrigantna i provokativna, kako su tada prenijeli advokati novinarima.

Belivuk je, prema riječima advokata, tokom izlaganja govorio mirno i pribrano, osporavajući komunikaciju sa aplikacije "Skaj" i mašinu za mljevenje mesa, u kojoj su kako se navodi u optužnici, pripadnici grupe mljeli prethodno ubijene ljude.

On je tada takođe rekao da su fotografije iz optužnice obrađene u fotošopu.

Miljković je u svim izlaganju, kako su prenijeli advokati, rekao da "biti mrtav nije krivično delo, a da je ubistvo krivično delo, te da ako nema obdukcionog nalaza, čovek nije mrtav".

Takođe, Miljković je prema riječima advokata rekao da Zdravka Radojevića supruga i dalje vjerovatno krije, kao i da su svi svjedoci-okrivljeni "patolozi pod hipnozom".

Pripremno ročište je zatvoreno za javnost.

Optuženi član ove kriminalne grupe Srđan Lalić zaključio je sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i postao svjedok okrivljeni.

Prema tom sporazumu, on će svjedočiti protiv kriminalne grupe i biće osuđen na kaznu zatvora od 18 godina, koja će mu biti izrečena na kraju suđenja.

Pored Lalića u ovom postupku status svjedoka saradnika imaju i Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, koji su za kazne zatvora od 14 i 15 godina pristali da svjedoče protiv svojih nekadašnjih saradnika, članova ove kriminalne grupe.

Belivuk, Miljković i još 28 pripadnika njihove organizovane kriminalne grupe prvom optužnicom se terete za ubistva Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje, kao i za oružje, drogu, otmicu i silovanje.

Na današnje ročište Belivuk Miljković i ostali optuženi su dovedeni i iz pritvora Okružnog zatvora, dok je četvoro optuženih došlo sa slobode, a troje okrivljenih svjedoka dovedeno je sa tajnih lokacija.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je nedavno proširilo istragu protiv Belivuka, Miljkovića i Bojani Belivuk zbog sumnje da su novcem od kriminalne djelatnosti kupovali razne luksuzne stvari.

Naredba o sporovođenju istrage donesena je 9. decembra prošle godine u odnosu na Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Bojanu Belivuk, Tanju Miljković, Snežanu Ðorđević, Filipa Ivanovskog i Mariju Milutinov, zbog sumnje da su počinili krivično djelo pranje novca.

Specijalno tužilaštvo u Crnoj Gori je podiglo optužnicu protiv Belivuka, Miljkovića, Jankovića i Ratka Živkovića zbog otmice Mileta Radulovića zvanog Kapetan.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije