Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Suđenje "Malčanskom berberinu" počinje 8. jula

Suđenje "Malčanskom berberinu" počinje 8. jula
Foto: ilustracija | Suđenje "Malčanskom berberinu" počinje 8. jula
Tanjug

Viši sud u Nišu zakazao je danas, nakon pripremnog ročišta, za 8. jul početak suđenja Ninoslavu Jovanoviću, poznatijem kao Malčanski berberin, koji je krajem prošle godine oteo i zlostavljao 12-godišnju devojčicu M.K. iz sela Suvi Dol.

Na pripremnom ročištu, koje je bilo zatvoreno za javnost, tužilac je predstavio optužnicu i dokaze koji je potkrepljuju, a Jovanović se izjasnio se na navode optužbe i samo u manjem dijelu je osporio činjenično stanje opisano u optužnici, saopšteno je iz niškog Višeg suda.

Roditelji djevojčice su se pridružili krivičnom gonjenju Jovanovića, dodao je sud.

Jovanovićev branilac je osporio neuropsihijatrijsko vještačenje svog branjenika u dijelu o uračunljivosti u vrijeme izvršenja krivičnih djela, ali se nije protivio ostalim dokaznim prijedlozima tužilaštva.

Na pripremnom ročištu usvojeni su prijedlozi za izvođenje dokaza tužilaštva, kao i prijedlozi za izvođenje dokaza koje je dala odbrana, osim prijedloga odbrane za ispitivanje svjedoka na okolnosti koje se ne odnose na utvrđivanje činjeničnog stanja koje je predmet optužbe, navodi se u saospštenju suda.

Nakon ročišta, roditelji djevojčice prenijeli su novinarima da je Jovanović djelimicno priznao krivicu, ali da se i branio i prepričao šta se dešavalo tokom otmice.

"Tražio je i da se saslušaju njegovi lekari. Rekao je da bio pomućene svesti", rekla je djevojčicina majka Aleksandra K.

Prenijela je da se Jovanović u sudnici ponašao se normalno, ali da roditelje nije gledao.

"Tražila sam njegov pogled da ga pitam zašto je to učinio. Nikome ne želim da ovo doživi, ne bih želela da drugo dete strada. Očekujemo najstrožu kaznu", rekla je djevojčicina majka.

Krajem marta je Više javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužnicu protiv Ninoslava Jovanovića, ali zbog zaštite interesa maloljetne oštećene u ovom slučaju, nije mogao da saopšti pravnu kvalivfkaciju krivičnog djela za koje se tereti.

Istraga je protiv Jovanovića sprovedena zbog krivičnih djela otmica i silovanje djeteta.

Za ova krivična djela zaprijećena je kazna zatvora od najmanje 10 godina ili kazna doživotnog zatvora.

Jovanović je uhapšen 5. januara, na groblju u rodnom selu Malča, nakon 17 dana policijske potrage za njim.

On je, kako se sumnja, 20. decembra, u selu Suvi Dol presreo djevojčicu na putu do škole i oteo je.

Ona je u međuvremenu pronađena, nakon 10 dana potrage u selu Jasenovik i jednoj vikendici.

Jovanović je inače pušten je iz pritvora u martu prošle godine, kada mu je izrečena prvostepena presuda kojom ga je Viši sud u Beogradu osudio je na pet mjeseci zatvora zbog polnog uznemiravanja maloljetnice putem Facebooka.

Jovanović je nakon izricanja pomenute presude 18. marta pušten na slobodu, pošto mu je pritvor uračunat u zatvorsku kaznu, a u pritvoru je proveo više od pet mjeseci.

Prije toga je u dva navrata bio osuđivan za silovanje na 10 i 12 i po godina zatvora, koje je izdržao.

Inače, M.K. koju je 10 dana držao zatočenu nakon otmice, pronađena je 29. decembra u selu Jasenovik u velikoj policijskoj potrazi.

Djevojčica je bila ošišana sa modricama po tijelu i smještena u Klinički centar u Nišu radi oporavka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije