Ex -Yu

Suđenje Stanišiću i Simatoviću nastavljeno bez prisustva javnosti

Suđenje Stanišiću i Simatoviću nastavljeno bez prisustva javnosti
Foto: Arhiva | Suđenje Stanišiću i Simatoviću nastavljeno bez prisustva javnosti

BEOGRAD - Ponovljeni proces bivšim čelnicima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, optuženima za zločine u Hrvatskoj i BiH, nastavljen je u Hagu iskazom zaštićenog svjedoka optužbe RFJ-022, bez prisustva javnosti.

"RFJ-022 daje iskaz o zločinima nad Hrvatima u Vukovaru 1991. godine kao i o logoru za obuku `crvenih beretki` na Tari, u Srbiji " potvrdio je predsjedavajući Suda Barton Hol na početku današnjeg suđenja, koji je bio otvoren za javnost.

Hol je naglasio da je odbrana prvooptuženog Stanišića zatražila da svjedočenje RFJ-022 bude odgođeno, a izvođenje dokaza optužbe zaustavljeno za šest mjeseci kako bi se sprovela istraga o detaljima iskaza RFJ-022, koje im tužilaštvo nije na vrijeme dostavilo, što nije prihvaćeno, prenose beogradski mediji.

"Ako naknadno ocijeni da je odbrana pretrpjela štetu zbog ovakve odluke Raspravno vijeće bi moglo potpuno odbaciti svjedočenje RFJ-022 ili braniocima omogućiti da ga dodatno unakrsno ispituju", pojasnio je Hol.

Optužnica ne tereti Stanišića i Simatovića za zločine u Vukovaru, ali je tužiocima dozvoljeno da o tome izvode dokaze, kako bi oslikali obrazac po kojem su zločini činjeni.

Od početka ponovljenog suđenja Stanišiću i Simatoviću 13. juna tužioci su pred Raspravno vijeće na javnim sjednicama izveli dvadesetak svjedoka o zločinima u Hrvatskoj.

Zatvorena sjednica najviši je nivo zaštite identiteta svjedoka pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove - nasljednikom Haškog tribunala.

Stanišića /67/, koji je od 1992.godine bio šef SDB Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića /67/ optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premiještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije